Srijeda, 20 listopada, 2021

Pet stvari koje u kući možete učiniti s lukom

Nemojte propustiti

Osim korištenja u kuhinji, donosimo vam još neke ideje kako iskoristiti luk.

lukMaknite hrđu s noževa

Od pranja noževa i sličnih kuhinjskih pomagala pod vodom ponekad se nalovi hrđa. Umjesto kupovnih sredstava, hrđu jednostavno možete maknuti lukom. Na nož nabodite komade luka i pređite po oštrici nekoliko puta. Ovisno o količini hrđe postupak ćete možda morati ponoviti novim lukom, piše Reader’s Digest.

Neugodni mirisi boje od ličenja

Nakon ličenja zidova u sobi se zna zadržati miris boje i po nekoliko dana. To možda i nije tako veliki problem s dnevnim boravkom, ali sigurno nije ugodno spavati u takvoj spavaćoj sobi. Nakon što ste završili s radovima i ličenjem, rasporedite po sobi nekoliko zdjelica s malo vode i svježe narezanog luka. Oni će u upiti mirise u nekoliko sati.

Neposlušni ljubimci

Ako vaša mačka ili neki drugi ljubimac još uništava namještaj ili vrši nuždu na zabranjenim mjestima, luk će je naučiti pameti. Na mjesta gdje je načinjena šteta ostavite narezani luk i idući put životinja će odustati od svojih malih spački. Ni mačke niti psi nisu ljubitelji mirisa luka pa se vjerojatno više neće vraćati na mjesto zločina.

Zaliječite ubod pčele

Ubod pčele zna jako zaboljeti, a ako nemate pri ruci nikakvo sredstvo iz ljekarne, upotrijebite luk. Samo narežite komad luka i stavite na mjesto uboda. Vrlo će brzo ublažiti bol. Ako ste alergični na ubode insekata, trebate odmah potražiti ljekarskupomoć.

Prirodni pesticid

Kupovna sredstva za vrt koja tjeraju dosadne parazite s vaših biljaka možete napraviti i kod kuće. U blenderu smiksajte četiri luka, dva češnja češnjaka, dvije žlice papra i jednu litru vode. U drugoj posudi pomiješajte dvije žlice tekućeg sapuna za ruke i sedam litara vode te dodajte pripremljenu smjesu. Špricajte na biljke u opasnosti po potrebi.

(Tportal)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo