Petak, 27 siječnja, 2023

Pet uposlenika Elektroprijenosu BiH napravili štetu od skoro pola miliona KM

Nemojte propustiti

Tereti ih se da su iskorištavanjem svog službenog položaja, pribavili drugom imovinsku korist.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv pet uposlenika Elektroprijenosa BiH zbog visoke korupcije.

Optuženi su Drago Malešević, rukovodilac Službe za komercijalne poslove Operativnog područja Banja Luka Elektroprijenos BiH, Zoran Manojlović u svojstvu uposlenika i rukovodioca projekta, Mila Bule u svojstvu izvršnog direktora za finansije i člana uprave, te Mate Žarić u svojstvu generalnog direktora Elektroprijenosa BiH.

Optuženi Mate Žarić, rođen je 1956. godine u općini Jablanica, državljanin BiH i Republike Hrvatske; Mila Bule, rođena je 1955. godine u Ljubuškom, državljanka BiH; Aleksandar Šukalo zv. “Saša”, rođen je 1975. godine u Gradišci, državljanin BiH: Zoran Manojlović, rođen je 1955. godine u Mrkonjić Gradu, državljanin BiH; Drago Malešević, rođen je 1959. godine u Banja Luci, državljanin BiH.

Tereti ih se da su iskorištavanjem svog službenog položaja, pribavili drugom imovinsku korist.

Time su nanijeli štetu Elektroprijenosu BiH a. d. Banja Luka u iznosu od skoro pola miliona maraka.

Nisu naplatili penale

Prema navodima optužnice, optuženi Mate Žarić tereti se da je u svojstvu generalnog direktora “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka dana 8.4.2015. godine, kao naručitelj radova, zaključio ugovor s pravnom osobom kao izvršiteljem radova, a koji predmet je imao nabavku izgradnje trafostanice TS 110/20 KV Šipovo s ugradnjom opreme u vrijednosti od 5.323.008,44 KM u roku od osamnaest /18/ mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao i uplate avansa.

Nakon što je isplaćen avans pravnoj osobi u iznosu od 532.300,84 KM, ugovorne obveze od strane izvođača nisu okončane u roku definiranom u navedenom ugovoru, prekoračivši na taj način rok za izvršenje radova u ukupnom iznosu od 77 dana.

Optuženi su propustili postupiti u skadu s ugovorom na osnovu kojeg je izvođač u obvezi naručitelju “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka platiti ugovorenu kaznu u visini od 0,3% od ukupne vrijednosti od ugovorenih poslova bez PDV za svaki kalendarski dan prekoračenja roka za izvršenje ugovora.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo