Nedjelja, 18 travnja, 2021

Petritsch ismijao Dodikovu priču o referendumu: To je najbolji put do uništenja RS-a

Nemojte propustiti

Svoj komentar trenutne situacije u Bosni i Hercegovini dao je nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, austrijski diplomata Wolfganga Petritscha.

Nakon što je Narodna Skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici donijela zaključke vezane uz rad Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini uslijedile su brojne reakcije. Među onima koji bi posebno mogli biti pogođeni odlukama NSRS-a su bivši visoki predstavnici zbog jednog od zaključaka sa sjednice.

– Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika koji su kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat, navodi se u jednom od zaključaka ove sjednice.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Svoj komentar trenutne situacije u Bosni i Hercegovini dao je nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, austrijski diplomata Wolfganga Petritscha.

On smatra kako su pravni eksperti, koji su pripremili ovaj dokument za NSRS i predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, napisali pravni nonsens, te da bi za pravno tumačenje ove inicijative predstavnici RS-a trebali pozvati pravnika i autora Dejtonskog sporazuma Jima O’Briena. Petritsch također ističe kako je ovo inicijativa koju predvodi čovjek koji je predsjednik države koju želi uništiti.

– Ovi pravni eksperti žele samouništiti Republiku Srpsku, jer Republika Srpska samo postoji i ima međunarodnu podlogu zbog Dejtonskih sporazuma. Dio Dejtonskih sporazuma, integralni dio Dejtonskih sporazuma, visoki predstavnik je i njegove ovlasti. Kada lažirate ovu istinu onda ćete shvatiti da je ovo ustvari bomba koja će eksplodirati u Banjaluci i ima potencijal da uništi Republiku Srpsku. Da li Srbi u Bosni i Hercegovini stvarno to žele, ističe Petritsch, piše N1.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vremenska prognoza za naredne dane: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Federalni hidrometeorološki institut objavio je prognozu za narednu sedmicu. U ponedjeljak 19.04.2021., pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana ponegdje sa slabom...

Možda vas zanima i ovo