Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Petty: Sada sam veći optimist u pogledu budućnosti BiH

Nemojte propustiti

Komandant Štaba NATO-a u Sarajevu brigadni general Christopher Petty, čiji će mandat u Bosni i Hercegovini završiti za desetak dana, kazao je u razgovoru za Fenu da BiH predstoje mnogi izazovi, ali da je sada veći optimist nego kada je tek došao te da je više uvjeren u integraciju BiH u NATO i Evropsku uniju (EU).

Kako je rekao, iz BiH će ponijeti divna sjećanja na ljude koje je upoznao iz međunarodne zajednice, Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) te Oružanih snaga BiH (OSBiH).

U pogledu izazova s kojima se susretao tokom mandata istakao je reformu u oblasti odbrane te poteškoće prilikom donošenja odluka i postizanja sporazuma o nekim strateškim pitanjima.

Međutim, naglasio je da je ponosan na ono što su njegovi ljudi zajedno s MOBiH uradili te što se, u tom pogledu “ide naprijed, bez pomaka unazad i bez stranputica”.

Njegova zamjena bit će brigadni general Giselle Wilz, prva žena komandant NATO-a u BiH. U pogledu dužnosti i zadataka koji je očekuju, Petty je kazao da su dobar okvir i koherentna agenda već uspostavljeni.

– Wilz dolazi u vrijeme kada vjerujem da je moguće ubrzati put BiH ka NATO-u. Okolnosti za to su mnogo bolje nego što su bile proteklih nekoliko godina – smatra Petty.

Okruženje u koje Wilz dolazi jako je dobro, jer, kako je istakao, Predsjedništvo BiH slaže se u pogledu najvažnijih ciljeva vanjske politike, Vijeće ministara BiH ima agendu reformi na putu ka EU i NATO-u, a za novu ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš, Petty je mišljenja da je veoma iskusna te da ima poslovni pristup rješavanju pitanja.

Osvrnuo se i na nedavno obilježenu 15. godišnjicu učešća OSBiH u NATO-ovim mirovnim misijama i kazao da bi građani BiH trebali biti jako ponosni na OSBiH i ono što oni čine.

– OSBiH su se u ovim misijama pokazale kao sposobne i osvjetlale su obraz BiH. Nadam se da će nastaviti da rade na isti način – rekao je Petty, dodajući da je prije15 godina OSBiH bila potrebna gotovo u potpunosti pomoć sa strane prilikom učešća u misijama, a da im danas gotovo ništa ne treba.

Istakao je da je učešće u NATO-ovim mirovnim misijama bitno zbog postizanja operabilnosti i profesionalnosti te usvajanja međunarodnih standarda, što će BiH trebati prilikom stupanja u članstvo NATO-a.

Kazao je da to također pokazuje cijelom svijetu i međunarodnoj zajednici da je BiH sposobna učestvovati u operacijama kolektivne sigurnosti, što je važno i za izgradnju kolektivnog ponosa.

Na pitanje kakve prednosti BiH donosi članstvo u NATO-u odgovorio je da se radi o mreži praksi i resursa koji će joj biti na raspolaganju u slučaju odgovora na prirodne katastrofe, cyber napade i slično.

Imajući u vidu kompleksnost situacije u današnjem svijetu, bez obzira na sposobnosti koje neko ima, pomoć je potrebna te, kako je rekao, čak ni Sjedinjene Američke Države (SAD) ne mogu odgovoriti na cijeli spektar prijetnji.

Mišljenja je da bi građani zapravo trebali tražiti članstvo svoje države u NATO-u, ili ga bar ozbiljno shvatiti.

– Članstvom u NATO-u dobijate pravičniji i transparentniji sektor odbrane i sigurnosti, koji je pod demokratskom kontrolom i manje izložen korupciji – istakao je Petty.

Smatra da BiH može relativno skoro aktivirati akcijski plan za članstvo i da je na dobrom putu da postane članica NATO-a, pitanje je samo da li će se to desiti uskoro.

U razgovoru za Fenu kazao je da je profesionalno i privatno uživao u svom mandatu, upoznao divne ljude te da mu je bilo veliko zadovoljstvo što je imao priliku služiti u ovoj dostojanstvenoj misiji, i da mu je jedino žao što nije mogao učiniti više.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo