Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Pila je kontraceptivne pilule manje od mjesec dana. A onda je umrla

Nemojte propustiti

Falan Kurek (21) bila je savršeno zdrava mlada djevojka i radila je kao asistent nastavnika u školi za djecu sa smetnjama u razvoju.

Po preporuci ljekara, uzela je kontraceptivne pilule Rigevidon kako bi regulisala menstrualni ciklus. Pilule je uzimala 25 dana, a potom se onesvijestila u svojoj kući. Kada su ljekari Hitne pomoći stigli na lice mjesta, Falan je povraćala, a samo nekoiko minuta kasnije prestala je da diše i potpuno poplavila.

Odvedena je u bolinicu gdje je i preminula samo tri dana kasnije, a kao uzrok smrti naveden je pulmonarni embolizam (zgrušavanje krvi).
Prema mišljenju ljekara, upravo su kontracepcivne pilule uticale na njenu smrt, prenosi zena.blic.rs.

– Kada smo prvi put saznali za uzrok njene smrti bili smo užasno ljuti. Ona ih je uzimala kako bi regulisala svoj ciklus. Ne mogu da vjerujem da je nijedan ljekar nije upozorio da je ovakav ishod moguć – priča njena majka, koja pored Falan ima još troje djece.

Nakon tri nedjelje Falan je počela da se žali na nesvjesticu i bolove u udovima i rebrima, što su zapravo tipični simptomi pulmonarnog embolizma.
Kada su jednom prilikom njeni roditelji izašli, Falan je dobila napad panike, a otac ju je kasnije tog dana odveo u bolnicu gde joj je urađen ECG.

– Tada su nam ljekari rekli da je apsolutno sve u redu i da Falan nema nikakvih ozbiljnijih problema zbog kojih bi trebalo da budemo zabrinuti. Nakon toga su joj dali paracetamol i ibuprofen i kazali da poseti svog ljekara ukoliko se simptomi vrate – kaže njena majka.

Nekoliko dana kasnije Falan se probudila i ponovo osjetila nesvjesticu, uzela je svoju pilulu i počela da silazi niz stepenice i srušila se.
Kada su ljekari stigli gospođica Kurek je još uvijek bila svjesna, ali je nakon nekoliko minuta prestala da diše.

– Ljekari su nas pitali da li u našoj porodici ima nekog sa bolesnim srcem i da li je Falan ikada uzimala droge. Naravno, odgovorila sam da nije. Kada su me nakon toga pitali da li uzima kontracepcivne pilule iznenađeno sam ih zamolila za objašnjenje. Kazali su znaju šta je problem – priča majka preminule Falan.

Gospođica Kurek je imala veliki ugrušak na plućima što je uticalo da se desna srčana komora upali.

Nakon tri dana krvni pritisak joj je naglo skočio, a EKG je pokazao da moždana aktivnost ne postoji. Umrla je u četvrtak, 14. maja.

Falan je bila radosna djevojka koja je imala velike planove u svom životu. Bila je odlična učenica koja je imala dosta prijatelja. Njeni roditelji su se odlučila da ovu priču podele sa javnosti kako bi upozorili druge žene na ovaj fatalni ishod.

Preporučen detaljan pregled prije uzimanja pilula

Dr Mima Fazlagić, specijalista ginekologije i akušerstva naglasila je da svaki lijek ima određena kontraindikacije, a da je poznato da kontracepcivne pilule nose sa sobom određeni rizik od tromboze i embolije.

– Stotine miliona žena koristi ovaj vid kontracepcije, a posljednja tj. četvrta generacija pilula, ima znatno smanjena neželjena dejstva. Ipak, prije upotrebe bi svakako trebalo uzeti anamnezu i uraditi određene analize. U našoj zemlji žene generalno ne vode računa o kontracepciji i mislim da je to problem kome bi trebalo posvetiti više pažnje – istakla je dr Fazlagić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo