Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Piletina u BiH najskuplja u Evropi

Nemojte propustiti

Cijene hrane i pića, prema izvještaju Eurostata za 2012. godinu, u Bosni i Hercegovini više su nego u pojedinim članicama Evropske unije.

Ilustracija
Ilustracija

Prosječna plata u našoj zemlji za april ove godine iznosila je 824 KM, a prema izvještaju Eurostata, za hljeb i meso izdvajamo više novca nego Litvanija, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Albanija, Rumunija, Poljska i Makedonija.
Mnoge od ovih zemalja imaju veću kupovnu moć, koja je u BiH na nivou od 28 posto u odnosu na EU.

Prema ovom izvještaju, u kojem su upoređivane cijene prehrambenih artikala u 37 evropskih država, hrana i piće najjeftiniji su u Bugarskoj, Rumuniji i Poljskoj (koje su članice EU) te u Srbiji, Albaniji i Makedoniji, koja se nalazi na samom dnu.

I naša zemlja nalazi se pri samom dnu ove liste, ali s obzirom na naše prosječne plate, i 30. mjesto u konkurenciji 37 država je previsoko.

Znatne razlike u cijeni hrane, pića i duhanskih proizvoda nisu vidjive samo u izvještaju Eurostata.
Redakcija “Avaza” istraživala je cijene osnovnih životnih namirnica u velikim evropskim gradovima te ih uporedila s cijenama u BiH.

Tako je, naprimjer, cijena litra mlijeka u BiH (marka i po ) tri puta viša nego u Varšavi, a kilogram piletine (sedam KM) građani naše zemlje plaćaju skoro najskuplje u Evropi.

Kilogram mrkve u našim prodavnicama dvostruko je skuplji nego u Briselu, a cijena jaja (10 komada) za 40 feninga je viša nego u Rimu.

Pohvalno je, recimo, da je kilogram banana najjeftiniji u Evropi (oko dvije KM), ali je zato ulje skuplje nego u Beču.
Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, smatra da podaci Eurostata nisu nimalo začuđujući te kaže da u BiH 70 posto građana živi na ivici siromaštva.

– Sigurno je da smo na dnu evropske ljestvice po životnom standardu. Jedino što bi nam moglo pomoći jeste povećanje broja zaposlenih, odnosno prihoda. Prosječne plate u BiH su niske, tako da i one proizvode koji su jeftiniji nego u EU, građani nisu u stanju priuštiti – kazala nam je Bulić, dodavši da se ne nada da će se BiH i njeni građani lako izvući iz ovog crnila u koje su zavijeni.

U Pokretu potrošača RS smatraju da postoje tri razloga zbog kojih su cijene mnogih prehrambenih proizvoda kod nas više nego u EU.

– Kod nas se malo proizvodi, a mnogo uvozi, troškovi od proizvođača do krajnjeg kupca narastu. Osim toga, na malom tržištu velikim uvoznicima je lakše manipulisati cijenama. Produktivnost u EU je daleko veća od naše. Oni koriste savremene tehnologije u proizvodnji, koje su daleko ispred naših, što, također, utiče na nižu cijenu proizvoda – ocijenio je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

Iako podaci Eurostata ne najavljuju svjetlije dane BiH, prodavači na gradskim tržnicama su optimistični te predviđaju pad cijena voća i povrća.

– Cijene u maju i prvoj polovini juna su najviše. U ovom periodu sve je skuplje za 20 do 40 posto, jer se radi uglavnom o voću i povrću iz uvoza. Već u julu na pijacama budu pretežno domaći proizvodi, koji su znatno jeftiniji – kaže Jelenka Anđić, prodavačica na banjalučkoj tržnici.

Najskuplja hrana i bezalkoholna pića su u Norveškoj, a na samom vrhu liste najskupljih zemalja nalaze se i Švicarska i Danska.

(Dnevni avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo