Petak, 17 rujna, 2021

Pilot se javio roditeljima da se preletjeti iznad kuće: Čekala sam ga “kao ozebao sunce”

Nemojte propustiti

Mjesto je prazno, ulicom rijetko ko prolazi. Oni koje su zatekli, hodaju oborene glave. O preminulom komšiji izgovaraju samo riječi hvale, suznih očiju.

Pilot Zvonko Vasiljević koji je poginuo jutros u padu vojnog aviona u Brasini, na granici Bosne i Hercegovine i Srbije, je samo sat ranije najavio roditeljima da će preletjeti avionom MIG-21 iznad kuće.

– Zvonko je pravio krug iznad mjesta u kom je odrastao. Roditelji su znali da će preletiti iznad kuće. Sat ranije im je najavio da će proći ovuda. Čuo sam zvuk kojim je pozdravljao roditelje. Da li je to bio pozdrav za budućnost… Spuštao se ka zemlji kružeći, pošao je da se vrati gore, ali nije uspio… Desilo se šta se desilo… Sve sam to vidio, ispričao je Čedomir Andrić.

Čedomir dodaje da je u kući pored Zvonkove živio njegov stric koji je isto bio pilot, a koji je poginuo prije nekoliko godina.

– On je bio moj školski drug. Pao je sa ploče kad je bio kod neke familije kojima je pomagao da je betoniraju…, rekao je sagovornik.

– Pola sata prije leta, Zvonko me je pozvao rekao mi da izađem na terasu da će letjeti iznad naših kuća, priča za Novosti majka Mara i dodaje: Čekala sam ga “kao ozebao sunce”, on je naš ponos i dika u svakom smislu i kao dijete, i kao čovjek i kao pilot. Šta se, u međuvremenu, desilo ne znam.

Iz kuće preminulog navode da se čuje kuknjava koja odzvanja cijelom ulicom, pišu srbijanski mediji.

Mjesto je prazno, ulicom rijetko ko prolazi. Oni koje su zatekli, hodaju oborene glave. O preminulom komšiji izgovaraju samo riječi hvale, suznih očiju.

– Bio predivan čovjek. O njemu samo sve najbolje. Ne mogu da shvatim zašto se tako divnim ljudima dešavaju tako loše stvari, kazala je jedna komšinica, teško govoreći od šoka.

Nesreća se prema navodima Ministarstva odbrane Srbije, desila jutros u 9.10 sati. Do nesreće je došlo tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka.

– Avion je jutros pregledan u skladu sa svim procedurama i nakom pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let, saopćili su iz Ministarstva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo