Petak, 24 ožujka, 2023

Pilotu koji je spasio 439 života nagrada od 800 hiljada maraka

Nemojte propustiti

Istragom je utvrđeno da su putnike i članove posada u opasnost doveli djelatnici kontrole zračne plovidbe.

He Chao, kineski pilot koji je prije mjesec dana u Šangaju spasio 439 života, nagrađen je 440 hiljada dolara (oko 800 hiljada maraka). Novac su mu uručili čelnici zrakoplovne kompanije China Eastern Airlines za koju leti, a koji su daljnjih oko 350 hiljada dolara odlučili podijeliti i ostalom osoblju u avionu.

He Chao je 11. oktobra tek koju minutu iza podneva izvanredno reagirao dok je upravljao Airbusom A320 te je dodao gas u trenutku kada je ugledao da se na pisti ispred njega nalazi kolega iz iste kompanije koji je svoj Airbus A330 upravo spustio.

Tako je uspio uhvatiti dovoljnu brzinu kako bi avion podigao na vrijeme, a simulacija koju su naknadno izradili članovi Kineske agencije za civilno vazduhoplovstvo je otkrila da je fatalni sudar izbjegao za svega 19 metara.

Istragom je utvrđeno da su 413 putnika i 26 članova posada u smrtnu opasnost doveli pripadnici kontrole zračne plovidbe, zbog čega su dvojica djelatnika ostali bez dozvola za rad dok ih je još 13 kažnjeno.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo