Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Piši propalo: Inicijativa Milorada Dodika o Valentinu Inzku naišla na zid među opozicijom, Miladin Stanić ugasio i zadnju nadu!

Autor:S.B.

Nemojte propustiti

Šef poslanika SDS-a Miladin Stanić kaže da su opozicionari bili suzdržani prilikom uvrštavanja spomenute informacije u dnevni red zato što nije bilo nikakvog dogovora prije toga.

Kolegij NSRS-a usvojio je dopunu dnevnog reda 14. redovne sjednice, koja je zakazana za 9. februar s tačkom koja glasi “Informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o provođenju civilne implementacije Mirovnog sporazuma u BiH za period 2009 – 2020. godine”, piše “Glas Srpske”.

U informaciji se, između ostalog, navodi da je visoki predstavnik u prethodnim godinama prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlaštenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji i da je donosio odluke koje nemaju nikakvo uporište u Aneksu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Pored kršenja činjenjem, visoki predstavnik je kršio Dejtonski sporazum nečinjenjem, odnosno nije ispunjavao obaveze koje su predviđene Aneksom H. Ovakvo djelovanje visokog predstavnika je potpuno neustavno, nezakonito i nelegitimno i dovodi do povrede ustavnopravnog poretka BiH – navodi se u informaciji.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić kaže da šef OHR-a ima obavezu da “periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku u provođenju Mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima predviđenim u ovom sporazumu”.

– To se navodi u informaciji koju smo predložili, ali predstavnici opozicionih stranaka na skupštinskom kolegijumu su bili suzdržani i nisu podržali da se to uvrsti u dnevni red. Ne znam kako će se ponijeti na samoj sjednici, ali zaista ne vidim u čemu oni vide problem – kaže Žunić.

On ističe da je Republika Srpska direktni potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma, na osnovu čega ima pravo da traži podnošenje izvještaja o provođenju Mirovnog sporazuma.

– Ako je ovo kraj mandata Valentina Inzka, kao što smo čuli s nekoliko važnih adresa, onda bi bilo potpuno logično da on podnese izvještaj o napretku BiH u periodu u kojem je bio na čelu OHR-a. Neka kaže kako je on doprinio da BiH bude uređenija zemlja – kaže Žunić.

S druge strane, šef poslanika SDS-a Miladin Stanić kaže da su opozicionari bili suzdržani prilikom uvrštavanja spomenute informacije u dnevni red zato što nije bilo nikakvog dogovora prije toga.

– Ako u SNSD-u smatraju da je to značajno, onda su trebali napraviti dogovor sa svim strankama iz Republike Srpske i to je razlog zašto nismo glasali za to. Pored toga, Valentin Inzko neće podnijeti tu informaciju zato što ne doživljava ozbiljno Milorada Dodika. Kakav god bio OHR, oni drže do nekog reda i diplomatije i zato sam siguran da Inzko neće podnijeti taj izvještaj – kaže Stanić.

On dodaje da kod nas ne postoje institucije, jer se za sve pita jedan čovjek, ističući da je lider SNSD-a pokazao da ne uvažava NSRS pa pita zašto bi je uvažavao neko drugi.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo