Subota, 27 veljače, 2021

Piši propalo: Inicijativa Milorada Dodika o Valentinu Inzku naišla na zid među opozicijom, Miladin Stanić ugasio i zadnju nadu!

Autor:S.B.

Nemojte propustiti

“Neophodno je uvođenje poreza na luksuz… Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez”

- Neophodno je uvođenje poreza na luksuz. Prije svega su to skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi...

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Šef poslanika SDS-a Miladin Stanić kaže da su opozicionari bili suzdržani prilikom uvrštavanja spomenute informacije u dnevni red zato što nije bilo nikakvog dogovora prije toga.

Kolegij NSRS-a usvojio je dopunu dnevnog reda 14. redovne sjednice, koja je zakazana za 9. februar s tačkom koja glasi “Informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o provođenju civilne implementacije Mirovnog sporazuma u BiH za period 2009 – 2020. godine”, piše “Glas Srpske”.

U informaciji se, između ostalog, navodi da je visoki predstavnik u prethodnim godinama prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlaštenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji i da je donosio odluke koje nemaju nikakvo uporište u Aneksu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Pored kršenja činjenjem, visoki predstavnik je kršio Dejtonski sporazum nečinjenjem, odnosno nije ispunjavao obaveze koje su predviđene Aneksom H. Ovakvo djelovanje visokog predstavnika je potpuno neustavno, nezakonito i nelegitimno i dovodi do povrede ustavnopravnog poretka BiH – navodi se u informaciji.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić kaže da šef OHR-a ima obavezu da “periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku u provođenju Mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima predviđenim u ovom sporazumu”.

– To se navodi u informaciji koju smo predložili, ali predstavnici opozicionih stranaka na skupštinskom kolegijumu su bili suzdržani i nisu podržali da se to uvrsti u dnevni red. Ne znam kako će se ponijeti na samoj sjednici, ali zaista ne vidim u čemu oni vide problem – kaže Žunić.

On ističe da je Republika Srpska direktni potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma, na osnovu čega ima pravo da traži podnošenje izvještaja o provođenju Mirovnog sporazuma.

– Ako je ovo kraj mandata Valentina Inzka, kao što smo čuli s nekoliko važnih adresa, onda bi bilo potpuno logično da on podnese izvještaj o napretku BiH u periodu u kojem je bio na čelu OHR-a. Neka kaže kako je on doprinio da BiH bude uređenija zemlja – kaže Žunić.

S druge strane, šef poslanika SDS-a Miladin Stanić kaže da su opozicionari bili suzdržani prilikom uvrštavanja spomenute informacije u dnevni red zato što nije bilo nikakvog dogovora prije toga.

– Ako u SNSD-u smatraju da je to značajno, onda su trebali napraviti dogovor sa svim strankama iz Republike Srpske i to je razlog zašto nismo glasali za to. Pored toga, Valentin Inzko neće podnijeti tu informaciju zato što ne doživljava ozbiljno Milorada Dodika. Kakav god bio OHR, oni drže do nekog reda i diplomatije i zato sam siguran da Inzko neće podnijeti taj izvještaj – kaže Stanić.

On dodaje da kod nas ne postoje institucije, jer se za sve pita jedan čovjek, ističući da je lider SNSD-a pokazao da ne uvažava NSRS pa pita zašto bi je uvažavao neko drugi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik o 1. martu: U RS-u se neće slaviti, neka šalju tužioce na mene

Bosna i Hercegovina u ponedjeljak slavi Dan nezavisnosti. Tada se navršava 29 godina od kada su građani skoro dvotrećinskom...

Možda vas zanima i ovo