Subota, 28 siječnja, 2023

Pismo tužiocu Miljenku Kajganiću: Pokrenite proces o zločinačkoj opsadi Sarajeva

Nemojte propustiti

Obavještavamo vas da je 05.04.2022.g. u okviru Informativog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju-MKSJ, održana konferencija posvećena tridesetoj godišnjici opsade Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji su se obratili i govorili Predsjednik, Glavni Tužilac i Sekretar Međunarodnog Rezidualnog Mehanizma za krivične sudove (MRMKS), koji je pravni nasljednik MKSJ piše u dopisu Udruženja žrtava i svjedoka genocida upućenom vršiocu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Miljenku Kajganiću i drugim tužiocima.

Želimo Vas podsjetiti na pravosnažne presude protiv Stanislava Galića,Dragomira Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića,zbog snajperskog djelovanja i granatiranja, opšte dokaze o karakteru granatiranja i snajperskog djelovanja, zaključke o planovima, pripremama, političkoj i vojnoj kontroli opsade, učešću i doprinosu SRJ /Srbije u stvaranju i podržavanju opsade, zaključke o značaju Sarajeva za političko i vojno rukovodstvo Srba, zaključke da je opsada Sarajeva zločin protiv čovječnosti koji se realizirao preko Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), zaključke o krivičnoj odgovornosti. Imajući u vidu da u Bosni i Hercegovini nije podignuta niti jedna optužnica za opsadu Sarajeva u prilogu vam dostavljamo četiri pravosnažne presude MKSJ/MRMKS: Karadžić, Mladić, Milošević i Galić na dalje postupanje, jer presude pored pravosnažnih zaključaka o opsadi, sadrže i imena osoba na nižim nivoima koji su aktivno sudjelovali u počinjenim zločinima.

Isto tako dostavljamo Vam i Anex B usvojene Državne Revidirane Strategije za progon ratnih zločinaca u kojem se državnom tužilaštvu BiH i Vama Tužiocima nalaže da u prioritet uzmete predmete Pravila puta Rimskog sporazuma i cca 300 predmeta u kojima se nalaze imena snajperista, minobacačlija i drugih političkih i vojnih osoba odgovornih za opsadu. Dostavljamo vam i brošuru “SARAJEVO 30 GODINA BEZ OPTUŽNICE.” Brošura sadrži najvažnije pravosnažne i konačne zaključke MKSJ/MRMKS o opsadi Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine i to iz dostavljene četiri presude. Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Stanislavu Galiću izrečena je doživotna kazna zatvora, a Dragomiru Miloševiću kazna od 29 godina.

Informisani smo od odgovornih sa MKSJ/MRMKS da raspolažete njihovom bazom dokumenata koji su korišteni pred MKSJ/MRMKS u svim procesima. Ukoliko do sada niste znali, bili informisani, ili niste iz bilo kojeg razloga mogli ili htjeli krivično procesuirati opsadu Sarajeva kao međunarodno – sudski utvrđenog zločina protiv čovječnosti, ovim obavještenjem i dostavom presuda i informacija smatramo Vas direktno odgovornim za eventualno dalje ignoriranje, odnosno neprocesuiranje zločinačke opsade Sarajeva, glavnog grada BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo