Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Pivo ima blagotvorno dejstvo na ljepotu kože, kose i noktiju

Nemojte propustiti

Pivo u umjerenim količinama, zbog svojih prirodnih sastojaka ima i blagotvorno dejstvo na zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju. Preporučena količina iznosi do tri decilitra dnevno.

Foto: IlustracijaPivo je kvalitetan izvor magnezijuma, kalijuma, cinka, fosfora, silicijuma, sumpora, natrijuma i bakra, vitamina B1, B2, B3 i B6), vitamina B12 i pojedinih aminokiselina i flavonoida

PIVO PEGLA BORE
Tajna piva je u vitaminima, mineralima i bioaktivnim supstancama, posebno polifenolima i humolima koji sprečavaju prijevremeno starenje. Ujedno kožu zbog mikroelemenata, kao što su veće količine cinka, čini otpornijom na stvaranje akni i nepovoljne spoljne uticaje.
Budući da hmelj pivu daje antioksidaciono svojstvo, ekstrakti iz te biljke uvelike se koriste u kozmetičkoj industriji za proizvodnju preparata namijenjenih njezi osjetljive kože.
Još su mezopotamski pivari prije četiri i po hiljade godina pivo upotrebljavali u kozmetičke svrhe. U starom Egiptu robovi graditelji piramida pili su pivo radi vraćanja snage, a imućnije žene otkrile su da umivanje i kupanje u pivu štiti kožu od kožnih bolesti i dodatno je osvježava.

I BAKE SU ISPIRALE KOSU PIVOM
Već je odavno poznato da se za njegu kose koristi pivo. Pivo vlasi čini sjajnijim i čvršćim, bez obzira na to bilo ono sastojak industrijski proizvedenih šampona i preparata za kosu ili iz kućne radinosti. Vitaminski koktel dobijen iz piva uz dodatak suhog kvasca pomaže i u jačanju lomljivih noktiju.

TAJNI RITUALI
Jedna od najpoznatijih priča govori o ritualima koje je primjenjivala carica Teodora. Ona je koristila naizmjenično kupke toplog i hladnog piva. Kupke u toplom pivu služile su za obnavljanje kože, a kupke u hladnom pivu za održavanje mladosti.

Danas postoje terme u kojima je “pivska terapija” vrlo tražena.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Oglasio se Institut: Konačan broj ubijene djece Sarajeva…

Iz Instituta navode da su se bavili se i zločinima nad djecom Sarajeva u periodu 1992-1995. uz korištenje naučne...

Možda vas zanima i ovo