Subota, 4 veljače, 2023

Plate poslanika BiH najveće u Europi

Nemojte propustiti

Poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) su najplaćeniji u Europi kada se njihova plata poredi sa prosječnom platom u zemlji. Samo po osnovu plate i mjesečnog paušala njihova primanja premašuju 5.000 KM, što je više od šest prosječnih plata, piše Glas Srpske

Foto: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske

Navedeno je to u najnovijem ekonomskom monitoru Udruženja ekonomista RS “SWOT” i dodaje da je, u poređenju sa 30 evropskih zemalja, ovaj odnos najveći u BiH.

U evropskim zemljama, poslanik u državnom parlamentu u prosjeku zaradi 2,3 prosječne plate u svojoj zemlji. Poslanici BiH po visini plate ostavili su iza sebe kolege u mnogo razvijenijim zemljama kao što su Njemačka, Francuska, Austrija, Luksemburg, Belgija, Danska…

Poslanici i delegati u PSBiH, pored plate i paušala, imaju pravo na dodatne naknade, dnevnice, odvojen život i slično tako da su njihova ukupna mjesečna primanja od 6.000 KM do 7.000 KM.

U monitoru se ističe da su plate poslanika u parlamentima RS i FBiH takođe u vrhu Evrope, ako se mjere po istom principu.

Tako se poslanik u Parlamentu FBiH nalazi na četvrtom mjestu sa prosječnim primanjem od plate i paušala koje iznosi oko četiri prosječne plate u Federaciji.

Poslanici u Narodnoj skupštini RS su najmanje plaćeni u BiH jer oni primaju oko 3,2 prosječne plate u Srpskoj.

“Očigledno je da je ovdje riječ o radikalnoj neusklađenosti poslaničkih primanja sa standardom života u BiH. Poslanik u Parlamentu BiH za jedan mjesec zaradi koliko prosječan radnih za pola godine. Tome još treba dodati ekstremno visoku stopu nezaposlenosti”, naglašeno je u monitoru.

U monitoru se naglašava da plate poslanika i delegata u PSBiH treba sistemski uskladiti sa ostalim bh. institucijama, kroz njihovo regulisanje postojećim Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH.

“Potrebno je obezbijediti usklađenost visine plate poslanika i delegata sa visinom prosječne plate u BiH u maksimalnom odnosu tri prema jedan. Takođe treba ukinuti skrivene oblike plata, kao što je mjesečni paušal i uvesti finansijski penal ili uskraćivanje naknade troškova poslanicima i delegatima koji odsustvuju sa sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda”, naglašava se u monitoru.

Prema trenutnim rješenjima, poslanici PSBiH sami odlučuju o visini svoje plate jer posjeduju diskreciono pravo da kroz odluke Zajedničke administrativne komisije PSBiH samostalno odlučuju o visini koeficijenata koji se primjenjuju na osnovicu njihove plate, iznosu mjesečnog paušala i iznosu drugih naknada koje ulaze u ukupna primanja poslanika i delegata oba doma PSBiH.

Tako, poslanici i delegati ostvaruju pravo i na “paušal” koji se isplaćuje mjesečno kao naknada za troškove, iako se ne navodi o kojim je troškovima riječ niti se zahtijeva njihovo pravdanje.

“Ovaj paušal ne predstavlja ništa drugo nego skriveni oblik plate. Pored toga, poslanici ostvaruju i pravo na druge naknade troškova, kao što su naknada za troškove puta, naknada za odvojeni život”, navodi se u monitoru.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “SWOT” Saša Grabovac kaže da ogromna neusklađenost poslaničkih primanja sa standardom života u BiH jasno pokazuje da je takva politika neodgovorna i dugoročno neodrživa.

“U pokušaju spasavanja broja koji tone neophodno je pristupiti drastičnom smanjenju primanja parlamentaraca, ali i pokrenuti sveobuhvatnu reformu javne uprave kako bi se plate u javnom sektoru vezale isključivo za odgovarajuće pozicije u realnom sektoru. Samo na taj način ova dva sektora jedan drugom mogu postati zdrava konkurencija”, istakao je Grabovac.

On smatra da poslanici veoma lako mogu pokazati volju za smanjenje primanja i da su jalova objašnjenja da ih u tome sprečavaju kojekakvi propisi.

“Neka se odreknu polovine svojih plata i dođu bar do evropskog prosjeka. U tome ih niko ne može spriječiti”, kazao je Grabovac.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da su politički predstavnici koji su angažovani u javnim institucijama plaćeni enormno u odnosu na ekonomsku situaciju u zemlji i prosječne lične dohotke.

“Morao bi se, koristeći iskustva razvijenih demokratija zapada, usaglasiti odnos prosječne plate i plate izabranih predstavnika vlasti. Što prije bi trebalo uvesti platne odnose kao u razvijenim zemljama EU, a to znači da plata poslanika može maksimalno da iznosi tri prosječne plate”, naglasio je Pavlović.

Programski direktor Centra za istraživanja i studije GEA iz Banjaluke Ognjen Đukić kaže da je u BiH ogromna potreba za reformom javne uprave koja je i glomazna i neefikasna.

“Inicirali smo, a i dalje zagovaramo reformu politike utvrđivanja plata u javnom sektoru, koja bi se svela na to da nijedno zanimanje u javnom sektoru ne treba da bude više plaćeno u odnosu na isto zanimanje u privatnom sektoru”, rekao je Đukić.

On je istakao da je problem prezaposlenosti u javnom sektoru evidentan i u RS i u FBiH i da će se morati pristupiti njegovom rješavanju.

“Te mjere su neophodne, jer je sadašnje stanje neodrživo. Nedavno smo uradili analizu koja je pokazala da polovina sredstava iz budžeta RS odlazi na plate zaposlenih u javnom sektoru”, kazao je Đukić.

(Izvor: Glas Srpske)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo