Srijeda, 4 listopada, 2023

Platforma za progres: Neophodno osnivanje Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou!

Preporučeno

Platforma za progres je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu predstavila inicijative upućene prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a odnose se na:

Uvođenje plavog dizela poljoprivrednim proizvođačima;

Subvencioniranje mineralnog gnojiva;

Subvencioniranje nabavke sjemena;

Stavljanje svog raspoloživog poljoprivrednog državnog zemljišta na raspolaganje domaćim poljoprivrednicima.

Pored navedenih inicijativa, podnesenih s ciljem hitnog poboljšanja položaja poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini, Platforma za progres je istaknula važnost i apelovala na nadležne institucije da se radi na osnivanju Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou.

Jusuf Arifagić, potpredsjednik Platforme za progres i kandidat za predsjednika/ potpredsjednika entiteta RS, rekao je da je ova inicijativa pokušaj da se političke strukture aktiviraju i pomognu poljoprivredi na nivou entiteta, ali i države. Obzirom da u sljedećih nekoliko mjeseci prijete dodatna poskupljenja, neophodno je da entitetske vlade i Vijeće ministara u skladu sa svojim nadležnostima, subvencioniraju neophodne repromaterijale, kako bi se zasijale što veće površine u Bosni i Hercegovini. Posebno je istakao važnost osnivanja Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou i apelovao na nadležne insititucije da se, do stvaranja uslova za njegovo osnivanje, u funkciju stavi Agencija za agrarna plaćanja Bosne i Hercegovine. Takođe, Arifagić je poručio da je na kraju do svih nas da uzmemo sudbinu u svoje ruke, da proradi razum i da iskoristimo ogromne i neiskorištene poljoprivredne potencijale koje Bosna i Hercegovina ima.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH: Dr. Bećirović razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske Fransoom Delmasom

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat za člana Predsjedništva BiH, najavio je javnu tribinu koja će se održati danas u 18:00 satu u hotelu Evropa u Sarajevu, na kojoj će o potencijalnim rješenjima govoriti ekonomski stručnjaci i privrednici. Tribina ima za cilj da ponudi rješenja koja se mogu realizirati u ovom trenutku, kao i ona koja su važna za dugoročni razvoj države.

Upravo se čita:  Ministar izazvao burne reakcije: Nešić podijelio lažnu sliku Vijećnice s bojama zastave Kosova i zaprijetio gradonačelnici Sarajeva

Jasmina Numanović Stjepanović, potpredsjednica Platforme za progres i jedna od učesnica javne tribine, osvrnula se na izazove s kojima se suočava mala privreda u ovim trenucima. Kao i u slučaju poljoprivrede, mnogo je novca koji bi se mogao koristiti iz fondova za razvoj malih i srednjih preduzeća, a propada. Mala i srednja privreda su ključne i trebale bi dobiti mnogo veću pažnju države. Strategije među entitetima nisu usaglašene, a ispaštaju privrednici na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Apelovala je na državne, entitetske i kantonalne nivoe da prepoznaju važnost stabilizacije i poduzmu adekvatne mjere kada je u pitanju rast cijena i pomoć privredi.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo