Subota, 15 svibnja, 2021

Platforma za progres o ujedinjenjenu sa ostalim strankama

Nemojte propustiti

U medijima su se pojavili natpisi o mogućim ujedinjenjima Platforme za progres sa određenim strankama. Platforma za progres demantuje tvrdnje o bilo kakvim dogovorenim ujedinjenjima ili koalicijama.

Kao što je predsjednik Platforme za progres, prof. dr. Mirsad Hadžikadić već govorio u medijima, a na osnovu njegovog poziva na zajedničko djelovanje upućenog svim građanskim snagama u Bosni i Hercegovini, održano je nekoliko sastanka različite prirode, kojima je prisustvovao određeni broj stranaka građanske orijentacije. Na sastancima se razgovaralo o različitim mogućnostima zajedničkog djelovanja, gdje su sve stranke iznosile različite prijedloge, u skladu sa svojim viđenjem ovog pitanja i trenutnom pozicijom na političkoj sceni. Međutim, nisu postignuti bilo kakvi dogovori o formatu tog zajedničkog djelovanja, a razgovori će se nastaviti i u narednom periodu. Cilj ovakvih sastanaka jeste pronalaženje najboljih načina koordiniranog djelovanja, kojim se može promijeniti stanje u državi. Prilika za početak tih promjena su Opći izbori 2022.

Ovim putem napominjemo da predsjednik Platforme za progres nije ovlašten za zaključivanje dogovora o ujedinjenju ili koalicijama i da takve odluke donose najviši organi stranke. Prema Statutu Platforme za progres, predsjednik ima pravo predložiti određeno rješenje koje potvrđuje Predsjedništvo, a konačnu odluku donosi Kongres Platforme za progres.

Nedavna dešavanja u Bosni i Hercegovini i Međunarodnoj zajednici pokazuju da je historijski momenat u kojem se nalazimo presudan kada je u pitanju opstanak države kakvu znamo i smatramo da je saradnja između stranaka koje joj žele dobro neophodna kako bi se promijenio kurs kojim Bosna i Hercegovina trenutno ide. Zbog toga, Platforma za progres napominje da će se razgovori sa građanskim strankama nastaviti, radi bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tuga u BiH: Danas dženaza 13-godišnjem dječaku Elvedinu

Dženaza namaz 13-godišnjem Elvedinu će se obaviti danas na groblju u Zastinju. Preminuo je trinaestogodišnji dječak Elvedin Omeragić iz Zastinja,...

Možda vas zanima i ovo