Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Platforma za progres: Podrška protestima radnika

Nemojte propustiti

Povodom Međunarodnog praznika rada jučer, 1. maja 2021. godine, održani su protesti sindikata. U kompleksnom i institucionalno urušenom bosanskohercegovačkom društvu nije jednostavno pronaći odgovore i rješenja za mnoga pitanja. Ipak, prirodno je da se nakon jučerašnjih protesta svi mi zapitamo da li politička elita glas sindikata u borbi za prava radnika uopšte čuje i imaju li oni stvarnu ulogu na tržištu rada u budućnosti.

Uzimajući u obzir grubo iskorištavanje radnika i nepravde koje im se čine, kršeći time njihova osnovna prava zagarantovana zakonima Bosne i Hercegovine, odgovor na gore postavljeno pitanje bi trebao biti: “DA”. Sindikati imaju budućnost i moraju imati veću ulogu i utjecaj na procese u društvu.

Platforma za progres, pored brojnih zadataka koje na ovom polju država mora riješiti, smatra da je neophodno i osigurati neutralnost, nezavisnost i apolitičnost sindikata, kao i prostor da sindikati ravnopravno sudjeluju u kreiranju odnosa na tržištu rada i ostvaruju svoja, Ustavom i međunarodnim aktima zagarantovana prava.

Ovim putem izražavamo podršku protestima radnika kao izrazu nezadovoljstva postojećim stanjem i njihovim zahtjevima za pravednijom raspodjelom i boljim uslovima rada, pri tome poštujući njihovu nezavisnost i pravo na borbu za bolje uslove rada.

Mi, radni građani, smo oni koji, ne samo da svakodnevno stvaramo nove vrijednosti svojim radom, već čuvamo i čast i vrijednosti stečene borbom onih prije nas.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo