Subota, 16 listopada, 2021

Platu iz budžeta prima 130 hiljada ljudi

Nemojte propustiti

marke-nove-bhindex-novacIako institucije države, barem deklarativno, već nekoliko godina provode mjere štednje koje bi trebale ublažiti posljedice recesijskog udara, u posljednje dvije godine u institucijama BiH zaposlena su 703 državna službenika, dok je u isto vrijeme iz službe istupilo njih 117.

Nezavisne novine navode kako i tendencija zapošljavanja pokazuje tek deklarativno zalaganje za uštede, s obzirom na to da su tijekom 2013. u državnu službu primljena 143 službenika, a prošle godine njih 560. Od toga se 446 zaposlenih odnosi na Upravu za neizravno oporezivanje (UNO) BiH koja je rješavala status vlastitih ljudi.

Prema riječima Ratka Kovačevića, glasnogovornika UNO BiH, Agencija za državnu službu (ADS) BiH je još 2007. godine, na zahtjev UNO, raspisala natječaj za pripravnike. Prijavilo se nekoliko tisuća kandidata, ali je nakon testiranja na kraju primljeno njih nekoliko stotina.

“Oni su bili pripravnici godinu, i nakon toga, po isteku pripravničkog staža, trebao je biti raspisan natječaj za njihov prijem u državnu službu u UNO, ali zaista ne znam zašto nije. Sve vrijeme su im davani ugovori o radu, tri po tri mjeseca, do konačnog raspisivanja natječaja 2014., kada su postali državni službenici”, rekao je Kovačević.

No, Nezavisne novine navode kako je činjenica da je tek u ožujku 2013. godine usvojen Pravilnik o sistematizaciji u UNO BiH, kojim je sistematizirano 2.690 radnih mjesta. Tada se u UNO povećao i broj zaposlenih, dakle nije bilo ušteda s te strane.

Iako na razini institucija BiH u ovom trenutku radi oko 22.000 ljudi, samih državnih službenika je 3.432, prema podacima ADS-a. Ostalo su uposlenici, vojnici, policijski službenici… Za sve njih iz proračuna se odvajaju ogromna sredstva, dok u cijeloj BiH plaće iz proračuna prima čak oko 130.000 ljudi!

Neven Akšamija, direktor ADS-a, pojašnjava da strukturu zaposlenih u institucijama BiH, osim državnih službenika, čine i zaposlenici sa srednjom i višom stručnom službom, imenovani i izabrani dužnosnici, policijski službenici, profesionalni vojnici te zaposleni u Sudu i Tužiteljstvu BiH.

“Proces njihovog zapošljavanja reguliraju drugi zakoni, Zakon o radu u institucijama BiH, Zakon o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH, kao i drugi posebni zakoni. ADS je nadležan samo za proces zapošljavanja državnih službenika”, navodi Akšamija.

Inače, visina plaća državnih službenika regulirana je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji propisuje koeficijente za plaće i oni se kreću od 2,1 za stručnog suradnika, pa do 6,5 za glavnog tajnika Vijeća ministara. Osnovicu je odredilo Vijeće ministara, a ona iznosi 475,69 KM, što se množi s koeficijentom, na što se dodaju topli obrok (oko 120 KM), prijevoz (oko 50 KM), godine staža, a za pojedince i odvojeni život i druge prinadležnosti.

Plaće državnih službenika u institucijama BiH kreću se u velikom rasponu od oko 1.000 KM pa do više od 3.300 KM, ovisno o godinama staža i pogodnosti korištenja odvojenog života. U plaće su uključeni topli obrok i prijevoz, ali ne i godine staža, koje variraju od slučaja do slučaja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo