Srijeda, 16 lipnja, 2021

Biljana Plavšić: Klinton tražio od Izetbegovića da dopusti masakr u Srebrenici

Nemojte propustiti

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je da je bivši američki predsjednik Bil Klinton tražio od Alije Izetbegovića da dopusti masakr u Srebrenici i da je to pročitala u zapisniku sa jedne od sjednica ratnog predsjedništva BiH.

biljana plavsic“U Hagu sam pročitala zapisnik sa jedne od sjednica predsjedništva na kojoj Alija Izetbegović doslovce kaže: ‘Klinton me nagovara da pustim četnike u Srebrenicu. Mora biti masakr i ne manje od četiri ili pet hiljada žrtava i onda će oni intervenisati'”, rekla je Plavšićeva.

Ona je navela da je na to general Sefer Halilović rekao: “Jesi li ti Alija poludio?”

Plavšićeva je u intervjuu “Frankfurtskim vestima” navela da su njeni advokati tokom suđenja uzalud tražili te stenograme, ali da su iz Sarajeva dobijali odgovor da ne postoje, jer tada nije bilo struje.

Ona kaže da joj je u Hagu stenogram dao Hrvat Paško Ljubičić, koji je bio optužen za zločine hrvatskih snaga u srednjoj Bosni, te da joj je pri tome rekao da su stenogram kupili za 20.000 maraka.

“U Sarajevu već godinama za zločin u Srebrenici optužuju međunarodnu zajednicu i tu se sa njima potpuno slažem. Jedino što bi trebalo da vidimo na koji način je međunarodna zajednica kriva njima, a na koji način je kriva meni”, rekla je Plavšićeva.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo