Subota, 2 srpnja, 2022

Plenković o nedolasku Čovića: Sastanak je bio naša inicijativa, no…

Nemojte propustiti

Plenković je kazao kako je inicijativa Charlesa Michela dobra, a to što Čović nije želio biti na sastanku na kojem je bio Komšić, potpuno razumije.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentirao je danas neodlazak Dragana Čovića na sastanak u Brisel.

– Cijelu nedjelju popodne su u Bruxellesu trajali razgovori s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka i s trojicom članova predsjedništva BiH. Cijeli proces uključivanja predsjednika Europskog vijeća događa se na inicijativu Hrvatske. Da nije bilo moje i Vladine inicijative, zaključaka Europskog vijeća iz ožujka gdje smo tražili najvišu razinu EU-a da se krene baviti temom BiH, gdje je dotad bio srednji angažman. Naša inicijativa je bila da emancipiramo i stavimo pitanje Hrvata u BiH na najvišu razinu. Jučerašnji sastanak je plod inicijative Hrvatske, predsjednika Europskog vijeća i Borrella.

Rekao je kako je Čoviću bila prepreka Komšićevo sudjelovanje na sastanku.

– Komšić je po tom lošem Izbornom sustavu izabran u predsjedništvo Hrvata 2006.,2010. i 2018. godine. On nikad nije službeno posjetio Hrvatsku. Nit smo mi njega posjećivali u Sarajevu. Kao što je to prepreka za naše odnose, tako je to prepreka i Draganu Čoviću u izbornoj kampanji. Ono što je Hrvatima neprihvatljivo je nama jasno, razumljivo i možemo to argumentirati. No kad se maknete s tog pitanja na mjesto u kojem je više faktora, njima je to manje jasno, rekao je.

Dodao je kako je inicijativa Charlesa Michela dobra, izjava dobra, a to što Čović nije želio biti na sastanku na kojem je bio Komšić, potpuno razumije.

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je da se Čović Plenkoviću ovim potezom zamjerio te da će mu se on osvećivati.

– Gledajte, Milanović sve radi iz čiste pakosti. Njegov jedini cilj je napakostiti HDZ-u u Hrvatskoj i HDZ-u u BiH, unijeti razdor, zrnce sumnje. Njega u biti nije uopće briga za Hrvate u BiH, njega jedino briga da načini štetu meni, HDZ-u i Vladi. To je jasno po svim mogućim temama. Da je on nešto kao predsjednik učinio nešto za pitanje Hrvate u BiH, da je pisao pisma, da je dizao telefone, otišao u međunarodne posjete, možda bi se danas manje iščuđavao da njegov finski kolega ne zna što i on zna o pitanju Hrvata u BiH. Da je bio malo angažiraniji, da je radio, a ne da lažno optužuje i dezinformira hrvatsku javnost i da je to odgovornost Vlade. Obrnuto. Zahvaljujući njemu nit bi Hrvatska imala nekakve koristi, a još manje Hrvati u BiH. On tu svoju priču o brizi o Hrvatima u BiH jedino onima koji nemaju nikakvih međunarodnih kontakata, koji su jednako kao i mi frustrirani položajem Hrvata u BiH godinama i misle da će im netko bukanjem, prijetnjama i sijanjem razdora pomoći, rekao je Plenković.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Putinov bliski saradnik poslao jezivu prijetnju: “Zna se gdje ide prva bomba”

"Zasigurno nećemo krenuti od Varšave, Pariza ili Berlina. Prvi na udaru bit će London. Kristalno je jasno da prijetnja...

Možda vas zanima i ovo