Petak, 15 listopada, 2021

Plenković se zalaže da Albanija dobije status kandidata za članstvo u EU

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Kao član Izaslanstva Evropskog parlamenta za odnose s državama Jugoistočne Evrope, zastupnik Andrej Plenković učestvovao je na 7. sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Albanija koji se 12. i 13. marta održava u Strasbourgu.

Plenković je govorio o aktuelnim odnosima Albanije i EU, a u kontekstu politike proširenja EU prema državama jugoistoka Evrope.

Izrazio je žaljenje da unatoč preporuci Komisije i rezoluciji Evropskog parlamenta, Evropsko vijeće nije na sastanku u decembru 2013. Albaniji dodijelilo status kandidata.

Pozvao je albanske kolege da nastave s reformama i u dijalogu s Evropskom komisijom postignu napredak koji će omogućiti da države članice u lipnju na sastanku Evropskog vijeća donesu odluku o statusu države kandidata.

Plenković je rekao kako je potrebno da Albanija nastavi ulagati daljnje napora u vezi vladavine prava, reforme državne uprave i funkcioniranja pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Založio se za uspostavljanje konstruktivnog i otvorenog dijaloga između vladajuće koalicije i oporbenih stranaka.

Dodao je kako Hrvatska, kao država koja je i sama nedavno prošla pretpristupno razdoblje, Albaniji pruža podršku u njenim reformskim nastojanjima te prenosi iskustva iz pregovaračkog procesa.

Na kraju sastanka usvojit će se zajedničke preporuke o ključnim pitanjima u odnosu Albanije i EU.

Izaslanstvo Evropskog parlamenta predvodio je zastupnik Eduard Kukan, predsjednik Izaslanstva za odnose s državama Jugoistočne Evrope, a Izaslanstvo Albanije Taulant Balla, predsjednik albanske delegacije.

Od evropskih zastupnika nazočni su bili Dubravka Šuica, Doris Pack, izvjestitelj za Albaniju Nikola Vuljanić, Jelko Kacin, Tonino Picula, Laszlo Surjan i drugi, a među zastupnicima iz Albanije bila je i bivša ministrica evropskih poslova Majlinda Bregu, saopćeno je iz Plenkovićeva ureda.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo