Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Plenković tražio podršku Erdoana za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Plenković u Antaliji učestvuje na sastanku na vrhu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi – SEECP, a sa Erdoganom se sastao na marginama skupa.

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je na sastanku sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom zatražio podršku Turske u traženju poštovanja jednakopravnosti sva tri naroda i sprovođenju izborne reforme u BiH.

Plenković je rekao da je na sastanku sa Erdoanom ukazao da je Hrvatskoj posebno važno da su sva tri konstitutivna naroda u BiH jednakopravna, posebno Hrvati kao malobrojniji, prenose hrvatski mediji.

– U procesu dogovora unutar političkih stranaka i institucija BiH važno nam je da se postigne konsenzus i o reformi izbornog zakonodavstva, pri čemu sam tražio podršku Turske – istakao je Plenković.

S obzirom da Turska u političkom smislu ima bliže odnose sa Bošnjacima u BiH i strankom SDA, kaže Plenković, važno je da i Turska i Hrvatska u dijalogu sa bliskim i prijateljskim institucijama i strankama traže rješenje koje će omogućiti da se svi narodi i građani u BiH osjećaju zadovoljno.

Plenković u Antaliji učestvuje na sastanku na vrhu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi – SEECP, a sa Erdoganom se sastao na marginama skupa.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Počela berba maline, otkupna cijena povoljna pa i dnevnice visoke

"Zadovoljan sam najavljenom otkupnom cijenom od osam konvertibilnih maraka mada će vjerovatno biti i viša", kaže malinar iz Rudog. U...

Možda vas zanima i ovo