Petak, 24 ožujka, 2023

Plenum građana TK-a usvojio prioritetne prijedloge građana

Nemojte propustiti

Plenum građana TK (Foto: Agencije)
Plenum građana TK (Foto: Agencije)

Plenum građanki i građana Tuzlanskog kantona je sinoć organizirao raspravu o zahtjevima građana prema institucijama vlasti FBiH, na kojoj su usvojena tri prioritetna prijedloga građana Tuzlanskog kantona.

Prvi prijedlog građana jeste izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, te je razlog tome, kako kažu, da su sve dosadašnje garniture vlasti uporno zataškavale činjenicu da se građani Tuzlanskog kantona, kao i većina ostalih kantona u FBiH, godinama diskriminira prilikom raspodjele javnih prihoda.

Kao drugi prijedlog su naveli donošenje Zakona o oduzimanju nelegano stečene imovine u FBiH, jer je svaka dosadašnja garnitura vlasti, kako kažu, opstruirala rad na donošenju ovog zakona.

Plenum građana je istaknuo da ovim prijedlogom zahtijevaju pravednu redistribuciju bogatstva, vraćanje javnog dobra narodu, te hapšenja, suđenja i kazne za ratne profitere i poslijeratne pljačkaše.

Kao treći prioritetni prijedlog građana, naveli su ukidanje finansiranja političkih stranaka i partija iz budžeta u FBiH.

Naglasili su da se u zadnjih deset godina procjenjuje da su političke partije inkasirale oko 200 miliona maraka iz općinskih i kantonalnih budžeta i budžeta FBiH, te da svoje postojanje stranke duguju građanima, od čijeg novca kupuju glasove tih istih građana.

Također su naglasili i činjenicu da ostvarivanje socijalne pravde, sigurnosti i razvoja u Tuzlanskom kantonu u mnogo čemu ovisi o institucijama vlasti Federacije BiH.

Kazali su da je zajednički stav svih plenuma u FBiH, da ni jedan kanton ne može i ne smije imati monopol na zahtjeve koji se tiču svih građanki i građana.

Usaglašeni prijedlozi plenuma građana bit će upućeni prema federalnim nivoima vlasti, te je pokrenut i cijeli niz međuplenumskih aktivnosti, koje koordinira Tim za međuplenumsku suradnju Plenuma građanki i građana TK-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo