Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Plinske boce pomoću kojih se prave kokice na ulici: Mogu li eksplodirati i šta ako se to dogodi…

Nemojte propustiti

U 99 % slučajeva eksplozija plina, ne eksplodira sama plinska boca, već eksplodira smjesa vazduha i plina koji je iz boce ušao u zatvorenu prostoriju. Ali, ako boca ipak eksplodira, onda su posljedice vrlo teške….

plinska-bocaDiplomirani inžinjer Hasan Kreho, član Udruženja Akcija građana, uputio je ovih dana dramatičan apel javnosti upozoravajući na moguće posljedice (ne)ovlaštenog postavljanja plinskih boca na javne površine, kojima se kreće veliki broj građana

– U mnogim gradovima u BiH u pješačkim zonama postavljaju se uređaji za spravljanje kokica, kestenja ili za kuhanje kukuruza. Među gradovima u kojima se mogu vidjeti postavljeni navedeni uređaji je i Zenica. Želim da ukažem da je veoma opasno upotrebljavati i manipulirati bocom za plin u pješačkoj zoni, a pogotovo kada se dešavaju masovna okupljana građana u centru Zenice. Smatram da je općina Zenica morala omogućiti priključak za električnu energiju kojom bi se napajali postavljeni uređaji u pješačkoj zoni. Napominjem da je za eksploziju potrebna mala količine plina ambijentalnom zraku i iskra plamena. Ako se desi kojim slučajem eksplozija onda će biti kasno da se traži odgovornost od navedenih nadležnih i odgovornih institucija – kazao je Kreho, navodeći da bi odgovorni trebali reagirati i jer je riječ o kršenju važeće Odluke o komunalnom redu Općine Zenica.

Tragom ovog upozorenja, portal Doznajemo.com istražio je kakve su mogućnosti da do kobne eksplozije zaista i dođe. Na početko odmah treba kazati da u 99 posto slučajeva kod eksplozija plina, ne eksplodira sama plinska boca, već eksplodira smjesa vazduha i plina koji je iz boce ušao u zatvorenu prostoriju. Ali, ako boca ipak eksplodira, onda su posljedice vrlo teške….

Naime, plinska boca bože ekspolodirati samo u ekstremnim uslovima kad usljed jakog i dugotrajnog zagrijavanja boce pritisak u boci iznuzetno naraste a zbog visoke temperature i visokog pritiska popusti čelična struktura same boce te se ista rasprsne.

Posljedice eksplozije plinske boce su puno teže od posljedica eksplozije smjese vazduha i plina u prostoriji i često rezultira potpunim ili djelomičnim urušavanjem čak i čvrsto građenih objekata. Kada bi se takva eksplozija dogodila, recimo, na nekoj prometnoj gradskoj ulici, sigurno bi bilo i ljudskih žrtava.

Treba kazati da su šanse za to ipak relativno male. Iako neki misle da boca može eksplodirati kada zbog neispravnih dijelova u sebe povuče plamen – to nije slučaj, zbog fizičkih zakonitosti – u njoj naime nema kisika potrebnog za eksploziju! Boce rijetko eksplodiraju i zbog pritiska, jer su atestirane na 30 bara, a uglavnom mogu izdržati i za trećinu veći pritisak.

Navodno, niti izuzetno visoke temperature kakve ovih dana vladaju na našim prostorima ne mogu uzrokovati eksploziju boce, jer se to, kako neki navode, ne događa ni u Africi, gdje znaju biti i na znatno većim temperaturama. Ipak, i zbog onog malog postotka opasnosti, upozorenje treba uzeti sasvim ozbiljno i razmotriti ga.

Izvor: Doznajemo

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo