Subota, 18 rujna, 2021

Pljušte kazne i diplomatske note između Hrvatske i Slovenije

Nemojte propustiti

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas diplomatsku notu Sloveniji kojom je izrazilo duboko nezadovoljstvo i protest povodom najave slovenačke strane da će početi slati prekršajne naloge hrvatskim ribarima zbog ribolova u Piranskom zalivu.

U diplomatskoj noti je navedeno da će hrvatska strana zbog pokušaja provođenja za Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke, biti prisiljena da odgovori na isti način da bi zaštitila svoju teritoriju, prenose hrvatski mediji.

Smatramo da slovenačka najava ujedno predstavlja ponašanje koje nije u duhu dobrosusjedske saradnje i evropskih vrijednosti, te kojim se u rješavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani, pa i ribari koji žive i rade uz tu granicu, poručila je Hrvatska u diplomatskoj noti koja je upućena Ambasadi Slovenije u Zagrebu.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske pozvalo je slovenačku stranu na nastavak dijaloga o otvorenom graničnom pitanju, te podsjetilo da dvije države, koje su članice EU i NATO-a, imaju odgovornost da u duhu međusobnog poštovanja otvorena pitanja rješavaju mirnim putem.

Slovenačka policija saopštila je da je Slovenija poslala prve kazne hrvatskim ribarima, jer su lovili u njenom moru, te napomenula da onima, koji ne plate kaznu, može biti zabranjen ulazak u Sloveniju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Upozorenje na opasno vrijeme, šteta i ljudske žrtve su moguće: U ovim dijelovima Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm

U regijama Mostara, Foče, Trebinja i Livna upaljen je žuti meteoalarm zbog grmljavine i grmljavinskih procesa a vrijeme se...

Možda vas zanima i ovo