Subota, 22 siječnja, 2022

Po drugi put u ovom mjesecu poskupljenje goriva

Nemojte propustiti

Cijena goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj, nakon pojeftinjena u junu, drugi put će biti povećana u ovom mjesecu.

Foto: IlustracijaVeć od srijede naftaši u RS-u najavljuju novi rast cijene u prosjeku od pet feninga po litri, dok je prije desetak dana poskupljenje bilo u prosjeku za pet do devet feninga po litri. 

Opravdanje je ponovo rast cijene nafte u rafinerijama.

„Imamo najavu da će u rafinerijama doći do ponovnog skoka cijena, zbog čega će i benzinske pumpe morati da izvrše korekciju cijena goriva“, potvrdio je predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS-a Vukašin Vojinović.

Koliko će tačno biti novo poskupljenje distributeri naftom i naftnim derivatima odlučit će sutra.

U RS-u se trenutno cijena goriva kreće od 2,27 do 2,40 maraka, s tim da su naftni derivati najjeftiniji na području Bijeljine i Zvornika, a najskuplji na području hercegovačke i sarajevsko-romanijske regije.

Iz Ministarstva trgovine RS-a ranije su prilikom smanjenja cijene goriva u RS-u isticali da je to pokazatelj da distibuteri nafte i naftnih derivata prate promjene cijena na svjetskoj berzi.

Međutim, cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 107 dolara za barel, spustivši se tako s osmosedmičnih najviših nivoa koji su u četvrtak dostigle zbog napetosti na Bliskom istoku.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Izvjestilac njemačkog Bundestaga: Dodikova politička karijera gotova je do oktobra

Ako napadaš Dejton i gospodina Schmidta ne napaš samo njih već i Njemačku i EU i tu više nema...

Možda vas zanima i ovo