Nedjelja, 2 listopada, 2022

Po uzoru na Sloveniju: Masovni protesti stižu i u BiH?

Nemojte propustiti

Po uzoru na ‘deželu’, u BiH se na Facebooku organizirala grupa nezadovoljnika koja za 12. januar najavljuje prve ulične proteste protiv, kako kažu, mafijaškog režima.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nakon što je krajem prošle godine Sloveniju prodrmao val uličnih protesta pod geslom ‘Gotof je’, slična bi se pobuna uskoro mogla početi događati i u Bosni i Hercegovini. Kao i u Sloveniji, i ondje se skupina nezadovoljnika okupila u Facebook grupi, nazvali su se Revolucionarnim pokretom Bosne i Hercegovine, a da ih je inspirirao slovenski pokret, svjedoči njihov slogan ‘Gotovi ste’, piše dnevnik.hr.

Prvi su protest najavili za 12. januar na trgovima i ulicama cijele BiH, a u jednoj od objava na Facebooku napisalu su da ‘cilj borbe nije rušenje političara koji su sada na vlasti, nego smjena korumpiranih i postavljanje onih koji nisu umiješani u kriminal’. Vladajuće  nazivaju ‘mafijaškim režimom’, a pritom na ostavku pozivaju i Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžiju i Dragana Čovića.

Dok su u Sloveniji organizatori demonstracija ostali anonimni, u BiH se za ‘vođu’ predstavio Zdenko Bajo iz Bijeljine.
U grupu se dosad učlanilo više od osam hiljada ljudi, a njih oko četiri hiljade potvrdilo je izlazak na ulice.
(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo