Nedjelja, 1 listopada, 2023

Po uzoru na Sloveniju: Masovni protesti stižu i u BiH?

Preporučeno

Po uzoru na ‘deželu’, u BiH se na Facebooku organizirala grupa nezadovoljnika koja za 12. januar najavljuje prve ulične proteste protiv, kako kažu, mafijaškog režima.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nakon što je krajem prošle godine Sloveniju prodrmao val uličnih protesta pod geslom ‘Gotof je’, slična bi se pobuna uskoro mogla početi događati i u Bosni i Hercegovini. Kao i u Sloveniji, i ondje se skupina nezadovoljnika okupila u Facebook grupi, nazvali su se Revolucionarnim pokretom Bosne i Hercegovine, a da ih je inspirirao slovenski pokret, svjedoči njihov slogan ‘Gotovi ste’, piše dnevnik.hr.

Upravo se čita:  Mehmedović najavio formiranje novog političkog saveza: "Imam program i ljude"

Prvi su protest najavili za 12. januar na trgovima i ulicama cijele BiH, a u jednoj od objava na Facebooku napisalu su da ‘cilj borbe nije rušenje političara koji su sada na vlasti, nego smjena korumpiranih i postavljanje onih koji nisu umiješani u kriminal’. Vladajuće  nazivaju ‘mafijaškim režimom’, a pritom na ostavku pozivaju i Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžiju i Dragana Čovića.

Upravo se čita:  Lišen slobode kamiondžija iz Kaknja koji je prevozio 5.280 kila uglja

Dok su u Sloveniji organizatori demonstracija ostali anonimni, u BiH se za ‘vođu’ predstavio Zdenko Bajo iz Bijeljine.
U grupu se dosad učlanilo više od osam hiljada ljudi, a njih oko četiri hiljade potvrdilo je izlazak na ulice.
(Bh-index)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da...

Možda vas zanima i ovo