Srijeda, 18 svibnja, 2022

Po zakonu ili “preko veze”: Laktaši postaju grad

Nemojte propustiti

U obrazloženju je navedno kako se opći interes od prglašavanja Laktaša gradom ogleda u tome što će u tom slučaju imati pristup evropskim fondovima namijenjenim za projekte u lokalnim zajednicama.

Općina Laktaši, iako prema broju stanovnika ne ispunjava uslove, uskoro bi trebala dobiti status grada. Jedan od uslova za dobijanje statusa grada je da općina ima minimalno 50.000 stanovnika, a Lakštaši imaju 35.000. Navodno, ovaj “prekoredni” upis među gradove nije povezan sa činjenicom da se u Laktašima rodio i da tu još uvijek živi “glavni šef” RS-a Milorad Dodik.

Prema predlagačima, sve je po zakonu, a razlog je što, kako tvrde, Laktaši već tri godine spadaju među razvijene jedinice lokalne samouprave, a stopa zaposlenosti je iznad prosjeka u RS-u.

– Po ostvarenim ukupnim prihodima, dobiti, spoljnotrgovinskoj razmjeni i broju privrednih preduzeća, opština Laktaši zauzima treće mjesto u Republici Srpskoj, iza Banjaluke i Bijeljine. Po ostvarenim ukupnim prihodima po stanovniku Laktaši zauzimaju prvo mjesto, ispred Banjaluke i Trebinja, dok po ostvarenoj dobiti po stanovniku zauzima četvrto mjesto, iza Stanara, Istočnog Novog Sarajeva i Donjih Žabara, stoji u obrazloženju prijedloga.

Ipak, najviše u oči upada korist koju će Laktaši imati od upisivanja među gradove, a ona se izražava u novcu i to onom briselskom. U obrazloženju je navedno kako se opći interes od prglašavanja Laktaša gradom ogleda u tome što će u tom slučaju imati pristup evropskim fondovima namijenjenim za projekte u lokalnim zajednicama.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Čolak: HDZ želi teritorijalnu reorganizaciju BiH, prijedlog će ići u parlamentarnu proceduru

Čolak za sadašnje stanje nije amnestirao ni predstavnike međunarodne zajednice, ističući da bi svako ko želi dobro BiH morao...

Možda vas zanima i ovo