Subota, 27 studenoga, 2021

Poboljšana vanjskotrgovinska razmjena BiH u 2013. godini

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Vrijednost bh. izvoza u 2013. godini iznosila je 8,6 miljardi KM, a uvoza 14,9 milijardi KM, što je rezutiralo deficitom od 6,3 milijarde KM i pokrivenošću uvoza izvozom od 57,87 posto.

Izjavio je to predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić na godišnjoj konferenciji za medije koja je održana danas u Sarajevu, naglasivši da ovi podaci predstavljaju osjetno poboljšanje vanjskotrgovinske razmjene u odnosu na 2012., jer je izvoz povećan za 5,03, uvoz smanjen za 0,56, a deficit je manji za 7,34 posto.

Dodao je da je najveći izvoz u 2013. ostvaren na tržištima Njemačke (1,35 milijardi KM), Hrvatske (1,22 milijarde KM), Italije (1,01 milijardu KM), Srbije, Slovenije i Austrije, a uvoz iz Hrvatske (2,69 milijardi KM), Srbije (1,80 milijardi KM), Njemačke (1,45 milijardi KM), Švicarske, Slovenije i Italije.

Egrlić je naveo da su vodeći izvozni proizvodi bili automobilska sjedala (577 miliona KM), električna energija (472 miliona KM), aluminij (397 miliona KM) i obuća (315 miliona KM), a vodeći uvozni proizvodi sirova nafta (1,2 milijarde KM), naftni derivati (milijardu KM), automobili i druga motorna vozila (368 miliona KM) i kameni ugalj (311 miliona KM).

– Najveće povećanje ostvareno je u izvozu električne energije, za čak 214,3 posto, a respektabilno povećanje ostvareno je i u izvozu dijelova za motorna vozila (32,5 posto), obuće (20,9), namještaja (11,1o) i automobilskih sjedala (11 posto). Najviše je smanjen izvoz naftnih derivata (16,2) i aluminija (13,2 posto), uz značajno smanjenje u uvozu prirodnog plina i pšenice – istakao je Egrlić.

Rekao je da je VTKBiH u 2013. kontinuirano djelovao u smjeru poboljšanja poslovnog okruženja u BiH inicirajući brojne rasprave, konferencije i seminare, te tražeći izmjene zakonske regulative kojom bi bili poboljšani uvjeti poslovanja.

– Na regionalnom komorskom planu realizirali smo aktivnosti u okviru CEFTA sporazuma, Asocijacije balkanskih komora i Eurokomore, a organizirali smo i omogućili učešće na ukupno 72 domaće i međunarodne konferencije, kongresa, seminara i druga događanja ekonomskog karaktera – naglasio je Egrlić.

Dodao je da je razvijena saradnja s diplomatskim i trgovinskim predstavništvima i drugim međunarodnim organizacijama radi poboljšanja cjelokupnog imidža Bosne i Hercegovine i da su primljene brojne privredne delegacije, između ostalog, iz Tajlanda, Italije, Kurdistana, Slovenije, Njemačke, Katara i Libije.

– VTKBiH je uspješno organizirao učešće bh. privrede na mađunarodnim sajmovima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Turskoj i drugim zemljama, gdje su naši privrednici na direktan način promovirali svoje proizvode – kazao je Egrlić.

Vršilac dužnosti generalnog sekretara VTKBiH Zdravko Marinković najavio je da će ova komora u i 2014. organizirati učešće za bh. privrednike na nekoliko sajmova, poput GAST-a u Splitu, sajmu tehnologije u Hanoveru, sajmu prehrane u Istanbulu, a ljekovito bilje i aromatična ulja bit će predstavljeni u Malmöu.

Također, rekao je da će biti nastavljeno partnerstvo s institucijama koje mogu utjecati na formiranje povoljnijeg poslovnog ambijanta.

– Osim toga, Komora će raditi na podizanju svijestu u inostranstvu o proizvodnim potencijalima BiH, na povećanju izvozno sposobnih kompanija u BiH kao i javno-privatne infrastrukture i podrške izvozu – naglasio je Marinković.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo