Nedjelja, 3 prosinca, 2023

“Počela bježanija iz Prointera nakon sankcija”; Vukanović: Milorad Dodik ranije je priznao da je njegov sin Igor konsultant i savjetnik u ovoj firmi

Preporučeno

Milorad Dodik ranije je priznao da je njegov sin Igor konsultant i savjetnik u Prointeru i da blisko sarađuje sa firmom koja je ubrzano nakon osnivanja dobila monopol na IZ tržištu.

“Vodeće svjetske multinacionalne kompanije prekidaju saradnju sa čuvenom dvorskom kompanijom Prointer, kako sam to najavio sredinom novembra, i Infinity grupom čiji je Prointer član, a odmah je počela i bježanija čelnih ljudi, koji ne žele da snose odgovornost, ali i programera i drugih zaposlenih”, piše na svom blogu zastupnik u NSRS-u Nebojša Vukanović, te dodaje:

“Sa mjesta direktora Prointera povukla se Gordana Kovačević, a nakon što je ona podnijela ostavku za dirketora Prointera postavljen je Vladimir Perišić.

Pred uvođenje sankcija Microsofta i drugih vodećih svjetskih kompanija, Prointer, Kaldera i druge kompanije u sastavu Infinity grupe počele su da naplaćuju ubrzano ugovore od Vlade, javnih preduzeća i ustanova, a u četvratak, prije 5 dana, Vlada i premijer Višković su donijeli odluku da Kalderi preko Investiciono-razvojne banke Republike Srpske prebace 10 miliona maraka, bez ikakvog odgovora niti obrazloženja u javnosti. Sumnja se da se ubrzano prebacuju novci, jer je budućnost kompanija neizvjesna nakon sankcija, i da se novac izvlači i priprema za izbornu kampanju u oktobru, koja je biti ili ne biti za porodicu Dodik.

Upravo se čita:  Milorad Dodik odgovorio da li dolazi na sud 6. decembra: Žele eliminisati mene i još neke ljude

Milorad Dodik ranije je priznao da je njegov sin Igor konsultant i savjetnik u Prointeru i da blisko sarađuje sa firmom koja je ubrzano nakon osnivanja dobila monopol na IZ tržištu. U intervju za beogradske medije Milorad Dodik je indirektno priznao da njegov sin Igor stoji i iza Una televizije.

Još u novembru sam najavio da je vodeće multinacionalne kompanije uvesti sankcije Prointeru i prekinuti saradnju, jer je bliska porodici Dodik, što su pokušali demantovati i pokrenuli seriju tužbi za klevetu protiv mene, ali je vrijeme pokazalo da sam bio dobro informisan i da je najava bila tačna”, piše Vukanović.

Upravo se čita:  Upozorenje prvog čovjeka NATO-a: "Rusija sije razdor u Bosni i Hercegovini"

Iz Microsofta potvrda, a iz Priontera…

Informaciju da je američka tehološka firma Microsoft sa svoje liste partnera skinula je firmu Prointer objavljena je jučer.

Skidanje sa liste partnera Prointera, posjećamo, uslijedilo je nakon američkih sankcija koje su uvedene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, čiji sin Igor, kako je on (Dodik) sam priznao sarađuje sa kompnijom Prointer.

Ta informacija je za Politički.ba potvrđena iz Microsofta.

– Zvanično, ne mogu ništa reći. No, tačno je. Firma Prointer ITSS nije više partner, rečeno je za ta medij iz Microsofta.

Proniter je ove navode nazvao nesnovanim i neargumentovanim spekulacijama, te su, kako prenosi Biznis.info, kazali da kompanija nije dobila obavještenje od kompanije Microsoft, niti od distributerskih kuća sa kojima sarađuje, a koje se odnosi na pitanje partnerskog statusa.

Kazali su da kao i dosada, nastavljaj s redovnim poslovnim aktivnostima i projektima.

– S ciljem postizanja maksimalnog kvaliteta u svakom od projekata i ispunjavanja zahtjevnih kriterijuma i svjetski priznatih standarda u poslovanju, redovno prolazimo kroz periodične revizije naših partnerskih statusa i kompetencija. Kao i sa drugim vendorima, i s kompanijom Microsoft redovno obavljamo reviziju naših kompetencija, stoji u njihovom saopćenju.

 

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo