Utorak, 18 siječnja, 2022

Počela komemoracija žrtvama srebreničkog genocida

Nemojte propustiti

U Memorijalnom centru Potočari je počela komemoracija za 520 žrtava genocida u Srebrenici. U grad tuge pristiglo je blizu 40.000 ljudi koji su došli odati počast nevino ubijenima, u štićenoj, ali nezaštićenoj zoni Srebrenica u julu 1995. godine.

12:00 – Intoniranje himne BiH
12:04 – Odavanje počasti žrtvama učenjem fatihe i/ili minutom šutnje
12:05 – izvođenje recitala “Pjesma o Srebrenici” Abdulaha Sidrana
12:13 – Obraćanje predsjednika Organizacionog odbora manifestacije Ćamila Durakovića

“Želim se obratiti onima koji ćeme najbolje razumjeti – Srebreničanima i Podrinjcima i svima koji su došli ovdje u naše sveto mjesto”, kazao je na početku govora Duraković istakavši da je sramotno to što su pojedinci izviždali pojedine političare te njega pogodili flašom.

(Porodice žrtava su uz zvižduke dočekale visoke zvaničnike – ambasadore evropskih zemalja te bh. političare. To je bila do sada prva otvorena demonstracija porodica žrtava koje su ove godine tražile da političari ne drže govore u Memorijalnom centru u Potočarima)

“Danas u tabutima leži cijeli svijet, danas žrtvama vraćamo identitet, ime i prezime. Oni danas postaju ponovo ljudi, a prestaju biti neidentificirani ostaci. Ne ukopavamo posmrtne ostatke već naše očeve, braću i sestre. Mi danas branimo svijet koji leži pred nama. Naše prisustvo ovdje govori o nama, našim uvjerenjima i o tome ko smo. Danas smo ovdje jer vjerujemo u pravdu, uzdamo se u istinu i čekamo slobodu. Srebrenica je naša posljednja tvrđava, mjesto s kojeg nećemo otići. Nemojte ih nikad ostaviti, ni njih ni njihovu djecu. Mi građani BiH na ovom svetom mjestu branimo vlastiti život i pravo da živimo na ovom mjestu. Zbog ovih mezara i istine ne dajmo da diraju u smiraj duša”, kazao je Duraković.

Dodao je da na pitanje “Da li da im halalimo” svako treba prvo sebe upitati hoće li žrtve njima halaliti.

“Moramo pokazati da njihova žrtva nije bila uzaludna”, istakao je Duraković.

Inače, danas će biti klanjana dženaza i obavljen ukop za 520 žrtava genocida koje su identifikovane u posljednjih godinu dana.

Među žrtvama koje će biti ukopane najmlađi su petorica dječaka. Nijaz (Nusret) Hasanović, Suad (Suljo) Klempić, Emir (Ahmet) Mandžić, Adem (Fadil) Mekanić, Ahmed (Mesud) Pašić i Hajro (Rašid) Smajlović imali su samo 15 godina kada su ubijeni.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo