Srijeda, 26 siječnja, 2022

Počela manifestacija „Odbrana BiH-Igman 2012.“

Nemojte propustiti

Polaganjem cvijeća i vijenaca na mezarju Kovači te na spomen-obilježje kod Vječne vatre i na Trgu djece Sarajeva danas je u Sarajevu počela manifestacija „Odbrana BiH-Igman 2012.“

Foto: ArhivNakon što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić odao počast poginulim građanima Sarajeva, gradonačelnik glavnog grada BiH Alija Behmen obratio se prisutnima kod spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku.

„Dragi roditelji, dame i gospode, padom Igmana Sarajevo bi doživjelo još veću tragediju u odnosu na onu koju je doživjelo. Najneviniji dio čovječanstva – djeca su izgubila život od zlikovaca koji nisu marili za ono što je najvrednije u životu. Ovo spomen- obilježje će vječno opominjati da se te stvari više nigdje na planeti ne događaju“, rekao je Behmen.

Kada god dođu na ovo mjesto roditelji su, ističe, s pravom posebno emotivni, jer brinu brigu o ovom spomen-obilježju, ali ima ljudi koji malo- pomalo pa oskrnave spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, bilo da po njemu hodaju ili da čak sa njega skidaju slova.

„To je nekažnjivo i zato pozivam građanstvo, ja koga uhvatim mimo svoje funkcije tada više nisam gradonačelnik Sarajeva. Tada sam jednostavno Alija Behmen i ne do mu Bog“, poručio je Behmen.

Broj od 1.600 stotina djece, čija su imena ispisana na spomen- obilježju u Velikom parku nije konačan. U toku agresije na BiH od 1992. do 1995. dodine u Sarajevu je ubijeno više od 10.000 građana, više od 50.000 je teže i lakše ranjeno. U četiri godine agresije ubijeno je više od 1.600-oro djece.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godina Fikret Grabovica zahvalio je organizatorima manifestacije Odbrana BiH-Igman 2012.“

„Nema nikakve dileme da su ubijena djeca i mali heroji jedan značajan dio i udio u odbrani Sarajeva, jer zločinci znajući da su oni budućnost ovog grada ubijali su ih nemilosrdno tokom čitave opsade Sarajeva. Zlikovci su mislili ako ubiju ovu djecu da će ubiti i ovaj grad, što im na svu sreću nije pošlo za rukom“, rekao je Grabovica.

Posebno je naglasio da roditelji ubijene djece žele da se nikome i nikada više ne ponovi takvo zlo.

„Bez obzira  na to šta nam se dogodilo mi ne mrzimo i ne znamo da mrzimo zbog budućih generacija“, zaključio je Grabovica.

Počast nevinim žrtvama prigodnim pjesmama odali su učenici muzičke i baletske škole Amadeus, škole gitare Akademija “Pink Panter” Ake Hukelića te djeca iz SOS sela.

„Igmanska bitka je jedna od najvažnijih bitaka u odbrani BiH. Da je u tom trenutku ne do Bog pao Igman vjerovatno bi četnici ušli u Sarajevo i danas ne bismo imali ovakvu BiH, historija bi bila drugačija“ rekao je vlasnik muzičke škole „Amadeus“ i dirigent Emir Nuhanović.

“U ovoj manifestaciji važno je da učestvuju djeca, koja su na neki način i organizatori ovog obilježavanja, čime daju veliku podršku roditeljima ubijene djece”, zaključio je Adis Vuga, profesor klavira u Muzičkoj školi Ilidža.
 
Tokom današnjeg dana bit će upriličeno i polaganje cvijeća u haremu Ali-pašine džamije, te na Mostu “Suada Dilberović-Olga Sučić”, a zatim će učesnici marša „Mladi na putu života“ krenuti prema Tunelu spasa na Butmiru, gdje će prisustvovati satu historije.

Poslije toga, učesnici će se zapustiti prema Hrasničkom stanu na Igmanu, gdje će biti održani prigodni sadržaji iz vjerskog dijela programa manifestacije.

Centralni dio manifestacije bit će upriličen sutra na Velikom polju na Igmanu uz kulturno-umjetnički program, kojem bi trebali prisustvovati premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, član ratnog Predsjedništva BiH Mirko Pejanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo