Subota, 12 lipnja, 2021

Počela turistička sezona u Mostaru: Dan kada je Stari stavljen na listu UNESCO-a

Nemojte propustiti

Turistička sezona u Mostaru napokon je počela i to nakon što su se stabilizirale vremenske prilike, kazali su jučer ekipi Oslobođenja ugostitelji u Starom Gradu.

skakanje sa starog mostaUgostitelji ističu kako još nije kasno za spas sezone, koja je, tvrde, ove godine počela znatno kasnije nego ranijih godina i to prvenstveno zbog nepovoljnog vremena.

– Kao što vidite, gostiju ima. Sezona je napokon počela. Dugo smo čekali na njen pravi početak. Predsezona je bila solidna, no sami početak turističke sezone u Mostaru je podbacio, jer vremenske prilike nisu bile povoljne, te su stoga izletnici iz Dalmacije i Međugorja zaobilazili Mostar, kazali su nam ugostitelji.

Obilazeći mostarski Stari most, jučer smo primijetili veliku gužvu na samom mostu. Šećući kroz Cernicu, pored nedovršenog hotela Ruža, pa sve do samoga ulaza u Stari Grad, nema apsolutno nikakve gužve. Parking-mjesta ima sasvim dovoljno, kafići i restorani udaljeni nekoliko stotina metara od mosta zjape prazni. Turiste smo primijetili tek na samom ulazu u Stari Grad i to uglavnom pripadnike bh. dijaspore.

Najveća je gužva, naravno, na samom Starom mostu i u njegovoj neposrednoj blizini, gdje se nakrcalo mnoštvo prodavača bižuterije, ćevabdžinica i malih restorana te kafića. Na platou pod mostom tek šačica turista slika mostarskoga ljepotana.
Cijene hrane i pića u kafićima i restoranima u Starom Gradu su, pak, samo nekoliko postotaka skuplje nego u ostalim dijelovima grada.

U Turističkom info-centru na ulazu u Stari Grad su odbili dati bilo kakve informacije o turističkoj sezoni u Mostaru. Vele kao ne znaju niti koliko turista prolazi kroz Stari Grad, niti koliko njih prespava u Mostaru, ali ni što turiste najviše zanima o gradu na Neretvi.

Inače, Stari most i gradska jezgra Mostara prije osam godina službeno su uvršteni na popis zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Odluka je donesena na jučerašnji dan, na sjednici eksperata Odbora UNESCO-a održanoj u Durbanu u Južnoafričkoj Republici. Jučer nije bilo službenog obilježavanja ovog povijesnog datuma.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo