Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Počele malverzacije uoči izbora: Iz Srbije, Hrvatske i Austrije stigle prijave lažnih glasača

Nemojte propustiti

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Potvrđene jučerašnje najave: U bh. entitetu RS pooštrene mjere!

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, zasjedao je Entitetski štab za vanredne situacije na kome su donesene nove...

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odbila je upisati 1.671 birača koji se prijavio za upis u Izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH. U ovim slučajevima CIK je otkrio da se na dostavljenim prijavama na jednoj adresi nalazi više od deset osoba.

Kako je za “Avaz” potvrdila Maksida Pirić, portparol CIK-a, u istragu o ovom slučaju bit će uključeno i Tužilaštvo BiH.

Telefonski brojevi

– Sumnjamo u mogućnost da na istoj adresi živi više od deset osoba s pravom glasa i već smo poduzeli neke aktivnosti. Dostavit ćemo izvještaj o našim sumnjama Tužilaštvu BiH, koje će utvrditi je li riječ o pokušaju zloupotreba – kaže Pirić.

Kako saznaje “Avaz”, lažne prijave stigle su iz Srbije, Hrvatske i Austrije, a sve se odnose za glasanje u Brčko Distriktu, Pelagićevu, Šekovićima i Zvorniku. Iako nam to u CIK-u nisu htjeli potvrditi, saznajemo da je riječ o građanima srpske nacionalnosti.

Prema informacijama do kojih je došao naš list, iz CIK-a su, nakon sumnjivih prijava na kojima se u jednom slučaju našlo i 20 navodnih birača na jednoj adresi, na dostavljene telefonske brojeve upućivani pozivi. Razlog više da se CIK obrati Tužilaštvu bio je taj što je otkriveno da to uopće nisu bili privatni telefonski brojevi te je zbog svega istraga i prepuštena pravosudnim organima.

Pravo žalbe

Inače, CIK je jučer odbio 5.855 zahtjeva za glasanje izvan BiH, ali su ostali dobili negativan odgovor uglavnom zbog nepotpune dokumentacije. Ukupno 35.171 osoba ispunila je uvjete da bude registrirani birač za glasanje izvan BiH.

Pirić naglašava da sve osobe čija je prijava odbijena imaju pravo putem CIK-a podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH, i to u roku od 48 sati od sata objave odluke na internet-stranici CIK-a, koji je trebao početi teći jučer u kasnim poslijepodnevnim satima.

– Sve osobe čija je prijava odbijena svoje biračko pravo mogu ostvariti i na redovnim biračkim mjestima u BiH ako imaju bh. ličnu kartu ili je izvade do dana izbora – rekla je Pirić.
 
Zastupljenost spolova

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je kandidaturu 40 žena za načelnike općina na oktobarskim lokalnim izborima, što je nešto više nego na prethodnim lokalnim izborima, kaže Maksida Pirić.

– Ukupan procent žena koje su se kandidovale na ovim lokalnim izborima je uobičajen kao i do sada, i iznosi oko 35 posto, a zakonska norma koja reguliše neophodnu zastupljenost spolova određuje da je minimalna zastupljenost 33 posto – navela je Pirić.

 

(Bh-index/Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Možda vas zanima i ovo