Srijeda, 21 travnja, 2021

Počelo bušenje stijene na Marsu

Nemojte propustiti

Robotsko vozilo “Kjuriositi” prvi put je upotrijebilo svoju bušilicu i napravilo udubljenje na stijeni na površini Marsa, saopštili su zvaničnici misije.

marsSnimci napravljeni prije i poslije bušenja potvrđuju da je u stijeni napravljeno ulegnuće. Roboti koji su ranije poslati na Mars uzimali su uzorke grebući po površini planete, ali je “Kjuriositi” prvi koji je opremljen pravom bušilicom.

Inženjeri američke Nase pažljivo rukovode ovom procedurom, kako bi potvrdili da se stijena i bušilica ponašaju kako je predviđeno.
Ulegnuće je načinjeno udarcima vrhom bušilice, a kasnije će biti aktivirana i njena rotacija. Planirano je da robot uzme uzorke iskopanog materijala i analizira ih u laboratoriji koju nosi na sebi, prenio je BBC.

Zadatak vozila je da utvrdi da li su u krateru Gejl, gdje se “Kjuriositi” spustio prošle godine, nekada postojali uslovi koji bi omogućili postajanje bakterijskog života.

Utvrđivanje sastava stijena na Marsu ima ključan značaj za ovu potragu, pošto naslage u krateru u sebi sadrže geohemijske zapise o uslovima pod kojima su stijene nastale.

Bušenje stijene u dubinu od nekoliko centimetara omogućava uzimanje “čistog” uzorka, koji nije bio izložen površinskom djelovanju radijacije i vremenskih uslova.

Stijena koja je odabrana za prvo bušenje po sastavu je, kako se pretpostavlja, kalcijum-sulfat i zrnaste je građe.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo