Srijeda, 4 listopada, 2023

Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije Dodiku i Cvijanović

Autor:Patria

Preporučeno

Velika Britanija je u ponedjeljak objavila da je uvela sankcije političkim liderima bosanskih Srba Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, osuđujući ih zbog pokušaja podrivanja legitimiteta Bosne i Hercegovine.

Sankcije, koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, prve su koje je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo kao režim sankcija za zvaničnike u BiH, javlja AP.
Dodik je član državnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider vodeće stranke bh. Srba SNSD-a, dok je Cvijanović predsjednica entiteta Republika Srpska.

Upravo se čita:  Ovi proizvodi za djecu se povlače sa tržišta u BiH

„Ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, obje osobe su iskoristile svoje pozicije vlasti da zalažu za de facto secesiju Republike Srpske — jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine — u direktnoj suprotnosti s ustavom zemlje“, objavio je Ured za vanjske poslove Commonwealtha i razvoj u saopćenju u ponedjeljak.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss je izjavila:

Upravo se čita:  Stigle su prve prognoze: Evo kakva nas zima očekuje

“Ova dva političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost.”

Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo