Nedjelja, 2 travnja, 2023

Počelo rušenje bespravno izgrađenih objekata u Sarajevu

Nemojte propustiti

Služba za inspekcijske poslove Općine Centar je tokom aprila ove godine započela sa prinudnim izvršenjem rješenja za uklanjanje bespravno postavljenih objekata i zapreka na javnim površinama.

Tokom proteklog perioda urbanističko-građevinski i komunalni inspektori Općine Centar su proveli proceduru uklanjanja tri bespravno postavljena kioska u Ulici Hamdije Kreševljakovića kod mosta Drevnija, slobodnostojeće metalne konstrukcije – displej na Obali Kulina bana kod mosta Skenderija, kao i kiosk u Ulici Terezija.

Također je uklonjeno i 15 bespravno postavljenih zapreka sa javnih površina koje su građani postavljali za potrebe parkiranja svojih motornih vozila čime su nelegalno zauzimali javne površine u ulicama Šenoina, Pinje Bajraktara i Mehmeda Spahe.

Uklonjena je i metalna rampa u Ulici Hazima Šabanovića na području Mjesne zajednice „Park-Višnjik“, kao i metalne konstrukcije-vrata u ulicama Maršala Tita i Branilaca Sarajeva.

Za danas je zakazano uklanjanje bespravno postavljenog kioska u Ulici Soukbunar kod broja 2 (Mjesna zajednica „Skenderija-Podtekija“).

“Pored navedenog, u saradnji sa komunalnim inspektorima Službe za komunalne i inspekcijske poslove Općine Stari Grad radimo zajedničku kontrolu zauzimanja javnih površina u centralnoj gradskoj jezgri”, objasnila je Vildana Taso-Kapetanović, pomoćnica načelnika za inspekcijske poslove Općine Centar.

Navedene aktivnosti je u martu ove godine najavio načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić prilikom potpisivanja sporazuma za izvođenje radova na rušenju i uklanjanju bespravno izgrađenih objekata, te uklanjanje bespravno postavljenih sadržaja na javnim površinama kao i uklanjanje ruševnih objekata tokom 2017. i 2018. godine, kada je naglasio da Općina Centar želi napraviti reda u oblasti gradnje i zauzimanja javnih površina od strane lica koja neispunjavanjem svojih zakonskih obaveza direktno utiču na punjenje općinskog budžeta, te svojim ponašanjem i postupcima urušavaju dignitet centralne gradske Općine, saopćeno je iz ove općine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo