Utorak, 21 rujna, 2021

Počelo suđenje Asimu Kadiću za zločin u Visokom 1992. godine

Nemojte propustiti

Pred Kantonalnim sudom u Zenici počelo je suđenje Asimu Kadiću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Visokom 1992. godine.

sudjenje

Tužilaštvo je najavilo da će dokazati da je Kadić kao pripadnik Armije Republike BiH (ARBiH) 27. juna 1992. godine silovao Martu Vanovac.

Prema optužnici, Kadić je oštećenu odveo iz kuće na obližnje brdo, navodeći kako mora da je ispita, a nakon što se vratio, njenoj svekrvi je rekao: ”Evo je vraćam, kako sam i rekao. Sad ti mogu uzeti i kravu i odvesti drugu snahu Sretanku.”

Odbrana je na početku suđenja istakla da je Kadiću već suđeno za ovo djelo i da je taj postupak obustavljen.

– Pred Okružnim vojnim sudom u Zenici, a potom i pred Osnovnim sudom u Visokom, optuženom se za ovo djelo, koje je bilo okvalifikovano kao silovanje, sudilo po prijavi Marte Vanovac iz juna 1992. godine. Taj sudski postupak završen je u maju 1997. obustavom nakon što je Tužilaštvo odustalo od gonjenja -objasnio je advokat optuženog Sead Topčić.

Tužilaštvo je zatražilo da oštećena svjedoči bez prisustva optuženog i uz isključenje javnosti, da ne bi ponovo pretrpjela traumu i emocionalni stres, kao i radi zaštite njenog ličnog i intimnog života.

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu navodeći da za to ne postoje medicinski razlozi.

– Optuženi i oštećena poznavali su se odranije. Bili su bliski i intimni. Istina je puno drugačija od onog što je navedeno u optužnici – kazao je Topčić.

Optuženi se, također, usprotivio prijedlogu da on bude udaljen tokom svjedočenja oštećene.

– Želim da me pogleda u oči i da je pitam jesmo li se zabavljali, je li ona meni pokazala to mjesto i je li se sama skinula – rekao je optuženi Kadić.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. april, kada će mišljenje o zdravstvenom stanju oštećene iznijeti vještak – neuropsihijatar.

Psihološku podršku Marti Vanovac pružit će predstavnica nevladine organizacije ”Medica” iz Zenice, sa kojom Sud i Tužilaštvo imaju potpisan protokol o saradnji, saopćio je BIRN – Justice Report.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sada je sve jasnije: Evo koliko borci moraju imati vojnog, a koliko staža osiguranja, da bi mogli u penziju po novom zakonu

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju. U Domu naroda 30. septembra delegati će raspravljati o Prijedlogu...

Možda vas zanima i ovo