Utorak, 6 prosinca, 2022

Počelo zaprimanje zahtjeva za izdavanje novih biometrijskih ličnih karata, a nisu riješeni stari

Nemojte propustiti

U BiH je 1. marta počelo zaprimanje zahtjeva za izdavanje novih biometrijskih ličnih karata, a da još nisu riješeni zahtjevi za stare lične karte, što otežava cjelokupan proces

red-licna

Naime, kod nadležnih entitetskih i kantonalnih MUP-ova nalazi se više od 300 zahtjeva koji su podneseni još prije 31. decembra prošle godine, tako da je nemoguće izdavati i stare i nove lične karte istovremeno. S obzirom na to da se već izdaju novi dokumenti, stari zahtjevi se moraju poništiti i ponovo pokrenuti proceduru za nove, pišu Nezavisne.

S tim u vezi, iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), u više navrata nadležnim lokalnim organima i MUP-ovima dostavljani su podaci, tražeći da se ovi postupci okončaju shodno propisima, ali to nije učinjeno, pa je pronađeno tehničko rješenje.

“IDDEEA je podatke dostavila nadležnim MUP-ovima, odnosno Ministarstvu civilnih poslova BiH, tražeći da se dostavi instrukcija kako da se kod starih zahtjeva obustave postupci u skladu sa Zakonom o upravnom postupku”, rekla je Amila Opardija, portparol IDDEEA i dodala da nadležni MUP-ovi poništavaju ove zahtjeve i po okončanju ovih procedura u potpunosti će se uspostaviti normalna dinamika isporuke dokumenata.

Opardija je navela da određen broj zahtjeva za izdavanje starih ličnih karata još nije obrađen, ali da se moralo početi sa zaprimanjem novih zahtjeva. Ono što smo uspjeli saznati od radnika na šalterima za izdavanje ličnih dokumenata je to da su zbog ovog problema konstantno izloženi negodovanju građana, iako ne snose odgovornost za ove probleme u procesu.

Sa druge strane, Opardija je istakla da proces izdavanja novih ličnih karata u BiH, nakon prvih dvadesetak dana teče bez problema, a da prekidi u radu sistema nisu zabilježeni.

“Prema podacima o broju podnesenih zahtjeva, zaključno sa 20. martom, zaprimljeno je 17.695 zahtjeva i prema tome, evidentno je da je intenzitet podnošenja zahtjeva kod nadležnih MUP-ova pojačan i da su veće gužve u odnosu na februar, kada je prosjek bio 400 do 450 zahtjeva dnevno”, perecizirala je Opardija. Prema njenim riječima, već se krenulo sa distribucijom novih ličnih karata ka nadležnim MUP-ovima.

Podsjećamo, u BiH je prvog dana marta počelo zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektronskih ličnih karata i vozačkih dozvola koje će sadržavati elektronski memorijski elemenat – čip i druge napredne elemente zaštite na novim obrascima, koji će sadržavati i elektronski potpis, a na lični zahtjev pojedinca upisivaće se podatak o entitetskom državljanstvu i krvnoj grupi. Od biometrijskih podataka uzimaće se podaci o otiscima prstiju, fotografija u boji i potpis, a podaci će biti ispisani ćirilicom i latinicom.

(Nezavisne)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo