Utorak, 18 siječnja, 2022

Počeo napad na sirijski grad Halep

Nemojte propustiti

Od ranih jutarnjih sati sirijska vojska artiljerijom razara grad, a očekuje se i pjašadijski napad na Halep.

Foto: AnadolijaNakon što se nekoliko dana intenzivno pripremala i na Halep uputila stotine tenkova, sirijska vojska je u ranim jutarnjim satima započela žestoki napad na taj, drugi po veličini grad u Siriji.

Prema prvim informacijama dopisnika agencije Anadolija, u naseljima Selahaddin i Sukkeri jutros su poginula najmanje dva pripadnika pobunjeničke Nezavisne vojske Sirije.

Pobunjenici koji žele pružiti podršku Nezavisnoj vojsci Sirije stižu iz svih krajeva Sirije. Jutros ih je u Halep došlo nekoliko hiljada kako bi pružili otpor vojno nadmoćnijim snagama režima Bashara al-Assada, koji se po saznanjima novinara AA sprema napasti helikopterima i borbenim avionima ovaj grad.

Očekuje se da, nakon granatiranja i bombardovanja, sirijska vojska uđe i u direktni sukob pješadijskim jedinicama i pokuša zauzeti ovaj, za pobunjenike možda i ključni centar.

Situacija u Siriji alarmirala je mnoge svjetske diplomatske centre da je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretni koraci u rješavanju krize.

Podsjećamo da je premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na jučerašnjoj konferenciji za novinare, koja je održana nakon njegovog sastanka sa premijerom Velike Britanije Davidom Cameronom, pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na „nehumanost“ u Siriji.

„Tamo se radi o režimu koji ubija svoj vlastiti narod. Njemu se moramo suprotstaviti jedinstveni i odlučni. Potrebno je da UN, Vijeće sigurnost, Arapska liga, Organizacija islamske konferencije poduzmu važne korake. Nemoguće je oglušiti se na vijesti iz Halepa i prijetnje upotrebom oružja za masovno uništenje. Nadam se da će međunarodna zajednica biti jedinstvena u svojoj reakciji“, rekao je premijer Turske.

I ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je u jučerašnjem obraćanju medijima upozorio na ozbiljnost i opasnost situacije u Halepu.

„Tamošnja situacija je zastrašujuća. Vojska koristi avione da bi razarala naseljena mjesta. Tu se radi o kršenju međunarodnih normi. Informacije koje stižu iz Halepa nagovještavaju nova stradanja i novi val iseljavanja sirijskog stanovništva. Planiram se sastati i sa generalnim sekretarom UN-a, koji je i sam u nekoliko navrata upozoravao na loš razvoj situacije u Siriji“, rekao je Davutoglu.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo