Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Počeo napad na sirijski grad Halep

Nemojte propustiti

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Policija prekinula korona dernek u školi: Učiteljice iz BiH uz muziku uživo slavile 8. mart

Tokom proteklog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS kontrolisali su brojne lokale zbog epidemioloških mjera i najviše posla su...

Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH: Hoće li biti restriktivnijih mjera?

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija...

Od ranih jutarnjih sati sirijska vojska artiljerijom razara grad, a očekuje se i pjašadijski napad na Halep.

Foto: AnadolijaNakon što se nekoliko dana intenzivno pripremala i na Halep uputila stotine tenkova, sirijska vojska je u ranim jutarnjim satima započela žestoki napad na taj, drugi po veličini grad u Siriji.

Prema prvim informacijama dopisnika agencije Anadolija, u naseljima Selahaddin i Sukkeri jutros su poginula najmanje dva pripadnika pobunjeničke Nezavisne vojske Sirije.

Pobunjenici koji žele pružiti podršku Nezavisnoj vojsci Sirije stižu iz svih krajeva Sirije. Jutros ih je u Halep došlo nekoliko hiljada kako bi pružili otpor vojno nadmoćnijim snagama režima Bashara al-Assada, koji se po saznanjima novinara AA sprema napasti helikopterima i borbenim avionima ovaj grad.

Očekuje se da, nakon granatiranja i bombardovanja, sirijska vojska uđe i u direktni sukob pješadijskim jedinicama i pokuša zauzeti ovaj, za pobunjenike možda i ključni centar.

Situacija u Siriji alarmirala je mnoge svjetske diplomatske centre da je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretni koraci u rješavanju krize.

Podsjećamo da je premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na jučerašnjoj konferenciji za novinare, koja je održana nakon njegovog sastanka sa premijerom Velike Britanije Davidom Cameronom, pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na „nehumanost“ u Siriji.

„Tamo se radi o režimu koji ubija svoj vlastiti narod. Njemu se moramo suprotstaviti jedinstveni i odlučni. Potrebno je da UN, Vijeće sigurnost, Arapska liga, Organizacija islamske konferencije poduzmu važne korake. Nemoguće je oglušiti se na vijesti iz Halepa i prijetnje upotrebom oružja za masovno uništenje. Nadam se da će međunarodna zajednica biti jedinstvena u svojoj reakciji“, rekao je premijer Turske.

I ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je u jučerašnjem obraćanju medijima upozorio na ozbiljnost i opasnost situacije u Halepu.

„Tamošnja situacija je zastrašujuća. Vojska koristi avione da bi razarala naseljena mjesta. Tu se radi o kršenju međunarodnih normi. Informacije koje stižu iz Halepa nagovještavaju nova stradanja i novi val iseljavanja sirijskog stanovništva. Planiram se sastati i sa generalnim sekretarom UN-a, koji je i sam u nekoliko navrata upozoravao na loš razvoj situacije u Siriji“, rekao je Davutoglu.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik nastavio sa ucjenama: Bosna i Hercegovina se nalazi pred izborom – ili će poštovati Dayton ili ćemo se razići

- Začarni krug nezakonitosti jednom mora da prestane i smatramo da je ovo trenutak kada moramo da se suprotstavimo...

Možda vas zanima i ovo