Petak, 25 lipnja, 2021

Počeo sastanak političara iz RS sa Vučićem u Beogradu, pogledajte ko sve učestvuje

Autor:Srna

Nemojte propustiti

U Beogradu je u toku sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u ovom bh. entitetu na kojem će razgovarati o imenovanju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Sastanku prisustvovuju i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, te predstavnici parlamentarnih stranaka u ovom bh. entitetu.

Predsjednica RS uputila je pismo predsjedniku Srbije u kojem je zatražila da organizuje sastanak na kojem će biti razgovarano o, kako je navela, spornom imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

Ona je u pismu navela da su u Sarajevu ambasadori zemalja članica PIC-a imenovali Schmidta na poziciju, ali je navela da je grupa ambasadora u BiH “bez ikakvog pravnog osnova, prisvojile sebi pravo da službeno imenuju visokog predstavnika čija je funkcija ustanovljena isključivo voljom strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma”.

Foto: Srna

Cvijanović navodi da je ovaj čin izazvao zabrinutost i protivljenje institucija i političkih aktera u RS, te da je konstatovano da je potreban sastanak sa Vučićem.

Sastanku u Beogradu prisustvovuje i predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo