Subota, 4 travnja, 2020

Počinje javno glasanje u BiH za imenovanje egzoplanete i zvijezde oko koje se okreće

Nemojte propustiti

Milorad Dodik o kupovini mobilne bolnice u RS-u: Dobar potez vlasti!

“Večeras stižu dijelovi za ovu bolnicu, sutra će doći drugi dio, a za nekoliko dana i sve ostalo”, istakao...

Oglasili se iz Binga: Nema govora o otpuštanju radnika

Dodaju kako su svjesni da će naredni period biti izazovan za svakog poslodavca, ali da se pritom ne smiju...

U Banju Luku sletio prvi avion s opremom za mobilnu bolnicu

Za nabavku pokretne bolnice Vlada Republike Srpske izdvojila je 3,6 miliona KM. Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banje Luke...

U okviru proslave stogodišnjice Međunarodne astronomske unije (IAU– International Astronomical Union) organiziran je globalni konkurs za predlaganje imena egzoplaneti i zvijezdi oko koje se okreće.

Bosni i Hercegovini je dodijeljen sistem u sazviježđu Vodolije (Aquarius) u kojem se oko zvijezde, trenutno službenog imena HD 206610, okreće džinovska plinovita planeta HD 206610b.

Konkurs u BiH su sproveli aktivisti Astronomskog društva Orion iz Sarajeva i Astronomskog društva Polaris iz Tuzle. Do 15. oktobra prispjelo je ukupno 256 prijedloga.

Iz pristiglih prijedloga, Nacionalni komitet za Bosnu i Hercegovinu izabrao je pet prijedloga imena planete i zvijezde. Pri tome napominjemo da ime planete i zvijezde nisu morali nužno biti iz istog primljenog prijedloga, već je BiH Nacionalni komitet imao pravo da odabere pet prijedloga od kojih su neki kombinacija iz više pojedinih prijedloga. Ovih pet prijedloga ide na javno glasanje koje počinje u nedjelju, 3 novembra, a završava 14. novembra u ponoć. Glasači treba da daju svoj glas samo jednom od 5 nabrojan ih prijedloga.

Nakon glasanja, prijedlozi će se rangirati tako što će se odabrati prvorangirani i dva zamjenska prijedloga.Prva tri na popisu – odnosno prvorangirani i dva zamjenska bit će proslijeđena Upravnom odboru konkursa IAU100 NameExoWorlds koji donosi konačnu odluku o imenu.

Lista prijedloga za glasanje:

Planeta Naron, zvijezda Bosona (Naron i Bosona su antička imena rijeka Neretve i Bosne)
Planeta Lilium, zvijezda Kulin (Lilium lat. Ljiljan, najznačajniji simbol srednjevjekovne Bosne, Kulin, Kulin ban, bosanski vladar od 1180-1204, poznat i po povelji kojom Dubrovčanima dozvoljava kretanje i trgovinu po Bosni)

Planeta Radimlja, zvijezda Daorson (Radimlja je jedna od najznačajnih srednjevjekovnih nekropola stećaka, Daorson je bio glavni grad ilirskog plemena Daorsa)

Planeta Kulin, zvijezda Katarina (Kulin ban je opisan prethodno, Katarina Kosača-Kotromanić je bila posljednja bosanska kraljica koja je nakon pada Bosne pod vlast Otomanske imperije izbjegla u Rim)

Planeta Teuta, zvijezda Daorson (Teuta je bila ilirska kraljica čija se moćna država prostirala većim dijelom istočnog Jadrana, otoka, današnje Crne gore i dijela Hercegovine, ratovala je sa Rimskim carstvom i taj rat izgubila. Daorson je opisan prethodno)

Molimo vas da glasate tako što ćete svoj glas dati jednom od ponuđenih prijedloga. Glasanje traje do 14. novembra. Glasati možete OVDJE!

- Advertisement -

Posljednje objavljeno

Milorad Dodik o kupovini mobilne bolnice u RS-u: Dobar potez vlasti!

“Večeras stižu dijelovi za ovu bolnicu, sutra će doći drugi dio, a za nekoliko dana i sve ostalo”, istakao...

Oglasili se iz Binga: Nema govora o otpuštanju radnika

Dodaju kako su svjesni da će naredni period biti izazovan za svakog poslodavca, ali da se pritom ne smiju zaboraviti zaposleni. Kompanija Bingo, najveći prodajni...

U Banju Luku sletio prvi avion s opremom za mobilnu bolnicu

Za nabavku pokretne bolnice Vlada Republike Srpske izdvojila je 3,6 miliona KM. Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banje Luke večeras je sletio prvi avion...

Policija protiv smanjenja plaća: Neprihvatljivo smanjenje plaća, rizikujemo svoje i zdravlje svojih porodica

Nije realno da se Fond za pomoć pored svih drugih načina puni na teret plaća onih koji u ovim teškim trenucima rade kao što...

Skandalozna izjava zastupnika Ivana Pernara: Je li normalno da je država paralizirana jer neki djed želi živjeti duže

Saborski zastupnik Ivan Pernar nastavlja sa svojom promocijom teorija zavjera, ali ovaj put je izazvao bijes javnosti u Hrvatskoj skandaloznim komentarima. - Ja razumijem...
- Advertisement -

Možda vas zanima i ovo