Utorak, 18 siječnja, 2022

Počinje novi krug pregovora o Izbornom zakonu: Put je dug, a prepreka mnogo

Nemojte propustiti

Stavovi suprotni, pomaka nema – a posjete sve učestalije. Može li sutrašnja biti i posljednja? Teško, poručuje Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. I ovi su pregovori, kaže, osuđeni na propast.

Od ponedjeljka slijedi nova runda maratonskih pregovora. U našu zemlju stigli su, ponovo, Matthew Palmer, američki izaslanik za reformu Izbornog zakona u BiH, te Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove. Najavljen je niz sastanaka s predstavnicima vlasti i opozicije. Inače, Palmer je uoči dolaska najavio kako očekuje teške pregovore.

Jedni, drugi, treći – pa ponovo ukrug, mijenjuju se gosti, ne i stavovi domaćina. Na stolu ustupci, popuštanja, nametanja. Dakle, sve osim kompromisa. Tako će početi i nova runda pregovora, javlja Federalna televizija.

“Trebao bi se odvijati u ponedjeljak, utorak, srijedu, četvrtak 2. decembra završiti, ja se nadam trajno završiti”, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Možda najintezivnija posjeta do sada, koja je trajati danima, gdje će sve da okupe i gdje će se raditi u nekom plenumu. Tu će biti ili da ili ne”, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Od tvrdog ne do mogućeg da – put dug, prepreka mnogo. Najveća – šta spakovati u paket Izbornog zakona: izbor članova državnog Predsjedništva ili i Federalnog doma naroda? Baviti se legitimnim ili građanskim?

“Ništa drugo nego legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. Da li se to nekome sviđa ili ne, to je sad nešto drugo”, poručio je Čović.

“Hrvati imaju svoj zahtjev, HDZ, i sad su dobili ovaj drugi i bez toga po deseti put, uvjerit ćete se, nek to čuju i stranci i HDZ i HNS, bez toga to dobiti neće”, poručio je Izetbegović.

Stavovi suprotni, pomaka nema – a posjete sve učestalije. Može li sutrašnja biti i posljednja? Teško, poručuje Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. I ovi su pregovori, kaže, osuđeni na propast.

“Bojim se da cijela priča oko Izmjena izbornog zakona biti osnov za novi politički konflikt. Najčešće nastoje da me zaobiđu jer kvarim tu idiličnu sliku uspješnih pregovora, bojim se da oni koji nastupaju bilo u ime EU ili SAD-a zapravo odstupaju od javnih politika onih u čije ime nastupaju”, istakao je Komšić.

Predstavnici međunarodne zajednice dolaze bez konkretnog rješenja i manje optimistični. I Palmer pomjera predviđanja sa neizborne na proljeće – izborne godine. U prijevodu, slijede dani lobiranja na domaćem terenu. Doduše, radit će pod pritiskom.

“Nikad nismo imali ovakvu ofanzivu iz američke administracije, EU, nekih drugih država. Vidjet ćemo dokle će njihov pritisak biti i koje će metode pritiska biti. Međutim, nisam siguran ako bi se oslonili samo na domaće političare da će doći do određenih rješenja”, ocjenjuje pravni ekspert Vehid Šehić.

Sastanke je odavno nemoguće izbrojati, a sve manje je i onih koji zapravo očekuju rješenje. U dogovor ne vjeruju ni oni koji pregovaraju. Za isti sto idu samo uz nadzor stranaca. No, ključno je ono što ne smijemo zaboraviti: iza zatvorenih vrata sve je moguće.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo