Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Počinje novi toplinski val u Europi: “Potpuno je neubičajen”

Nemojte propustiti

Ovaj novi toplinski val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom juna, “sasvim je neuobičajen” u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta

Manje od mjesec dana nakon prošlog toplinskog vala živa u termometru se danas opet popela na neuobičajeno visoku razinu na Pirenejskom poluotoku, gdje su izmjerena 42 Celzijeva stepena, kao i na jugu Francuske.

Sve češća pojava toplinskih valova izravna je posljedica klimatskih promjena, kažu naučnici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja stakleničkih plinova.

 

U Španiji je najviša temperatura od 43.3 Celzijeva stepena izmjerena u Candeledi, objavila je španska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u središtu, poput Seville i Badajoza, izmjerena su 42 stepena.

Ovaj novi toplinski val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom juna, “sasvim je neuobičajen” u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta, piše Index.

Toplinski val je počeo u nedjelju i mogao bi “potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najduži toplinski val u Španiji od 1975.”, rekao je za France Presse.

“Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplinskih valova”, dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španiji (47.4 stepena izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u kolovozu 2021.).

U susjednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stepena. Premda je temperatura danas bila nešto niža, 42 stepena se ipak očekuju u okolini Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u srijedu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo