Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Počinje sanacija parovoda: Arix uskoro na tržištu

Nemojte propustiti

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine u ponedjeljak počinje sanaciju parovoda koji spaja tuzlansku Fabriku deterdženata Dita sa Termoelektranom Tuzla u dužini od 400 metara. Ovaj parovod, koji je uništen u prethodnim godinama, trenutno je jedini preostali uslov za pokretanje pogona praškastih deterdženata u ovoj fabrici. Kako saznajemo u fabrici, sve je spremno za početak radova, a radovi će trajati mjesec, nakon čega bi u tuzlanskoj Diti odmah trebala početi proizvodnja deterdženata Arix i Ida, piše Oslobođenje.

“Odluka je donesena i radovi počinju u ponedjeljak. Sve bi trebalo trajati mjesec, a za to vrijeme ćemo mi dodatno pripremiti pogon za proizvodnju praškastih deterdćenata, kako bismo nakon sanacije odmah mogli krenuti u proizvodnju”, kazao nam je Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik u tuzlanskoj Diti.

Proizvodni proces u Diti, otkako je pokrenut stečajni postupak, nesmetano se odvija. U fabrici je konstantno zaposleno 70-ak radnika i jučer su primili i treću platu, koju je pratila i uplata redovnih doprinosa. Ovo nam je potvrdila i Emina Busuladžić, jedna od radnica Dite.

“Danas ćemo primiti i treću platu (petak, 9. oktobar, op.a.), zajedno sa doprinosima, naravno. Na toplom obroku ne insistiramo, jer smatramo da je svaki dinar važan kako bismo mogli nabaviti sirovine i proizvodnju dovesti na što veći nivo. Ali radnici su zadovoljni, jer konačno rade ono što znaju i što vole i od toga žive”, kazala nam je Busuladžić za Oslobođenje.

Sa pokretanjem proizvodnje praškastih proizvoda u ovoj fabrici počinje i izvoz; a sve je izgledniji i ulazak strateškog partnera, s obzirom na to da je u dosadašnjim razgovorima sa nekoliko zainteresovanih kupaca osnovni nedostatak fabrike i ono što je kupce držalo podalje o Dite, bio nedostatak praškate palete proizvoda.

“Već smo počeli pripeme za izvoz. Počeli smo pripremati dokumentaciju i sad čekamo dozvole, tako da ćemo biti spremni kad se sanira parovod i pokrene pogon za praškaste deterdžente. Prva destinacija za izvoz je Kosovo”, dodao je Kunalić. Podsjećamo, stečajni postupak u tuzlanskoj Diti otvoren je početkom aprila, od kada je, suprotno svim dosadašnjim stečajnim praksama, ova fabrika iz mjeseca u mjesec ostvarivala zavidne proizvodne rezultate. Od juna u saradnju sa Ditom ušao je i trgovački lanac Bingo, koji je prvo ekskluzivno počeo plasirati Ditine proizvode, a zatim i finansijski podržao proizvodnju 100 tona tečnog deterdženta za sude 3DE. Od tada je proizvodnja opala, ali, kako kažu radnici, to je i očekivano i neće prerasti u trend, objavilo je Oslobođenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tužilaštvo BiH o navodnoj Dodikovoj prijavi protiv samog sebe

Inzkov zakon je objavljen u Službenim novinama, pa je tako stupio na snagu 28. jula. Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine,...

Možda vas zanima i ovo