Subota, 31 srpnja, 2021

Pod vodom domaćinstva kod Doboja

Nemojte propustiti

Zbog porasta rijeka i vodotoka u Bosni i Hercegovini, došlo je do plavljenja poljoprivrednog zemljišta i kuća na području sela Bušletić, na području Doboja, te oranica i putnih pravaca na području Prnjavora, Gračanice, Doboja i Ključa.

Mještani sela Bušletić, na području Doboja, zbog izlijevanja rijeke Lukavice, koja je pored poljoprivrednog zemljišta ugrozila i domaćinstva, uputili su apel vlastima da na vrijeme reaguju, spriječe veću štetu i konačno riješe problem s rijekom.

U Službi civilne zaštite u Doboj Istoku je saopšteno da je rijeka Spreča poplavila više od 100 hektara usjeva.

“U Klokotnici oborinske vode ugrožavaju tri kuće, a voda se pod kontrolom drži pumpama”, kaže Sulejman Delić, pomoćnik opšinskog načelnika za poslove CZ u Doboj Istoku, te dodao da su potrebna dodatna ulaganja kako bi se uredio sistem odvoda oborinskih voda na ovom području.

“U maglajskom kraju rijeke Bosna i Jablanica su u koritima i za sada nema većih problema”, potvrdio je Nijaz Delić iz maglajskog Štaba CZ.

Draško Despot, iz Odsjeka za hidrologiju Hidrometeorološkog zavoda RS, istakao je za “Nezavisne” da je tokom podneva u sjeverozapodnom dijelu RS došlo do porasta vodostaja rijeka, dok je rijeka Vrbas, na mjernom mjestu Delibašino selo, kod Banjaluke, bila iznad kote redovne odbrane od poplava, i iznosila je 304 centimetra.

“S prestankom padavina, došlo je i do pada vodostaja Vrbasa, tako da nema opasnosti od izlijevanja iz korita. Očekujemo pad vodostaja svih rijeka i vodotoka s prestankom padavina”, rekao je Despot.

Tokom dana, s prestankom padavina, i iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najavili su stagnaciju i pad vodostaja.

Meteorolozi u narednim danima najavljuju vedrije i toplije vrijeme.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo