Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Podignuta optužnica protiv istražitelja Tužilaštva BiH Muje Smajlovića zbog zloupotrebe položaja

Nemojte propustiti

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Muje Smajlovića, rođenog 08.07.1968. godine u Busovači, uposlen u Tužiteljstvu BiH, na poziciji istražitelja, državljanin BiH

Optuženi se tereti da je od 2012. do početka 2015. godine, u svojstvu ovlaštene službene osobe, odnosno stručnog suradnika – istražitelja, svjesno prekoračio granice službenog ovlašćenja, te je bez znanja, prethodnog odobrenja i suglasnosti tužitelja, ostvarivao kontakte s osumnjičenim ili optuženim osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužiteljstvu BiH, saopćeno je iz tog tužiteljstva.

Optuženi o navedenim radnjama nije informirao tužitelja, niti sačinjavao propisanu službenu dokumentaciju, a potom je navedenim osobama obećavao razne pogodnosti u kaznenim postupcima, na ime čega je za sebe pribavio nezakonitu materijalnu korist u vidu novca u iznosu od najmanje 10.000 eura te korist u vidu poklona.

Provedenom efikasnom i temeljitom istragom, evidentirano je da se optuženi više puta na različitim lokacijama, sastajao s osumnjičenim ili optuženim osobama, te prilikom tih susreta od njih preuzimao različite iznose novca, kao i poklone.

Tužiteljstvo BiH odlučno je u otkrivanju i procesuiranju svih koruptivnih kaznenih djela, naročito u slučajevima u kojima su počinitelji ovlaštene službene osobe institucija, koje zloupotrebljavaju službeni položaj.

Uz optužnicu predlaže se ispitivanje 17 svjedoka i stručnih vještaka. Uz optužnicu je priloženo i više desetina dokaznih materijala, a zatraženo je i određivanje mjere sigurnosti, zabrana obavljanja dužnosti optuženog, oduzimanje nezakonite imovinske koristi od 10. 000 eura, kao i predmeta proisteklih iz kaznenog djela.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Detalji krvave svadbe u BiH: Sukobila se rodbina mlade i mladoženje, kum ubo mladića nožem u oko, a sve zbog muzike?

Policija je nakon obračuna u svadbenom salonu obavila uviđaj i razgovarala sa svjedocima u cilju utvrđivanja tačnih okolnosti krvavog...

Možda vas zanima i ovo