Petak, 5 ožujka, 2021

‘Podjela Kosova jedino fer rješenje’

Nemojte propustiti

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Čović: Imamo tri člana Predsjedništva BiH i to se neće nikada promijeniti

Zašto se ne bi svaki stanovnik ove države mogao kandidovati? Ali je suština da u Predsjedništvu sjedi bošnjački, hrvatski...

I Slovenija donira BiH 4.800 vakcina

U radnoj posjeti Bosni i Hercegovini danas je predsjednik Slovenije Borut Pahor koji se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, ...

Kosovo je u osnovi zamrznuti konflikt, a podjela bi bila jedino fer rješenje, izjavio je Stiven Mejer, bivši šef CIA za Balkan za nedjeljnik NIN.
Foto: Ilustracija

On je ocijenio da se osnovna pozicija Vašingtona u odnosu na Srbiju “nije promijenila u posljednjih 15 godina“ i dodao da će se američka administracija “držati politike nezavisnosti Kosova i stava da Srbija mora da uđe u EU i NATO“.

“Amerikanci neće snažno pritiskati Beograd u skorije vrijeme, odnosno dok Beograd ne pojasni svoju poziciju. Prvo je pitanje zato, ne šta će biti američka politika, već kakva će biti politika Beograda“, naglasio je Mejer, koji je i i profesor Univerziteta nacionalne odbrane SAD.

On smatra da Srbija ima šansu da promijeni dinamiku odnosa sa Vašingtonom.

“Ali, da bi to učinila morala bi da se ponaša nezavisnije i da bude manje poslušna Vašingtonu ili Briselu nego prethodna vlada“, dodao je američki ekspert za Balkan.

On smatra da odnos nove vlasti prema Kosovu neće biti znatno drugačiji od prethodne.

“Nova vlada mora strogo da pazi na unutrašnjo političku osjetljivost na bilo kakav nagao korak u pravcu prihvatanja nezavisnosti Kosova. U isto vrijeme, Beograd neće željeti da uvrijedi Vašington ni Brisel i zato će veoma paziti da ne pruži nikakvu podršku nekom nacionalističkijem stavu“, ocjenjuje Mejer.

“Ukratko, Kosovo je postalo u osnovi zamrznuti konflikt i ne očekujem da se to u skorije vrijeme promijeni. Već deset godina govorim da je podjela jedino fer rješenje“, zaključio je bivši šef CIA za Balkan.

 

 

(Bh-index)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Potvrđeno: Vučićevim vakcinama ističe rok 29. marta! Evo šta kažu iz Agencije za lijekove

Agencija za kontrolu lijekova i medicinskih sredstava završila je provjeru kvaliteta 5.000 vakcina Covishield/AstraZeneca koje je Srbija donirala Bosni...

Možda vas zanima i ovo