Srijeda, 26 siječnja, 2022

‘Podjela Kosova jedino fer rješenje’

Nemojte propustiti


Kosovo je u osnovi zamrznuti konflikt, a podjela bi bila jedino fer rješenje, izjavio je Stiven Mejer, bivši šef CIA za Balkan za nedjeljnik NIN.
Foto: Ilustracija

On je ocijenio da se osnovna pozicija Vašingtona u odnosu na Srbiju “nije promijenila u posljednjih 15 godina“ i dodao da će se američka administracija “držati politike nezavisnosti Kosova i stava da Srbija mora da uđe u EU i NATO“.

“Amerikanci neće snažno pritiskati Beograd u skorije vrijeme, odnosno dok Beograd ne pojasni svoju poziciju. Prvo je pitanje zato, ne šta će biti američka politika, već kakva će biti politika Beograda“, naglasio je Mejer, koji je i i profesor Univerziteta nacionalne odbrane SAD.

On smatra da Srbija ima šansu da promijeni dinamiku odnosa sa Vašingtonom.

“Ali, da bi to učinila morala bi da se ponaša nezavisnije i da bude manje poslušna Vašingtonu ili Briselu nego prethodna vlada“, dodao je američki ekspert za Balkan.

On smatra da odnos nove vlasti prema Kosovu neće biti znatno drugačiji od prethodne.

“Nova vlada mora strogo da pazi na unutrašnjo političku osjetljivost na bilo kakav nagao korak u pravcu prihvatanja nezavisnosti Kosova. U isto vrijeme, Beograd neće željeti da uvrijedi Vašington ni Brisel i zato će veoma paziti da ne pruži nikakvu podršku nekom nacionalističkijem stavu“, ocjenjuje Mejer.

“Ukratko, Kosovo je postalo u osnovi zamrznuti konflikt i ne očekujem da se to u skorije vrijeme promijeni. Već deset godina govorim da je podjela jedino fer rješenje“, zaključio je bivši šef CIA za Balkan.

 

 

(Bh-index)

 

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo