Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Podjela paketa s hranom za socijalno ugrožene od sutra: Obezbijeđeni skladišni prostori i volonteri koji će dijeliti pakete

Nemojte propustiti

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi, rekao je da Direkcija sprema pakete koji će sadržavati brašno, ulje, šećer, so, konzerve, ali i deterdžente i bit će podijeljeni u dva navrata.

Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona, potvrdio je za Oslobođenje da sutra počinje podjela paketa sa osnovnim životnim namirnicama u tom kantonu za socijalno ugrožene porodice.

Prema Uredbi koju je u julu usvojila Vlada FBiH, pakete u vrijednosti 500 KM dobit će 16.935 socijalno ugroženih porodica u FBiH, kao pomoć stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

– Mogu da kažem da smo se usaglasili sa svim centrima za socijalni rad u svih osam općina da su općinske organizacije Crvenog križa primile urađene spiskove primaoca pomoći i da ćemo se isključivo držati toga. Kako je poznato, centri za socijalni rad određuju korisnike i mi smo spremni. Obezbijedili smo skladišne prostore i volontere koji će dijeliti pakete i u srijedu (sutra, op. a) krećemo sa isporukom prema korisnicima, kaže Kličić.

Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, rekao je za naš list da Direkcija sprema pakete koji će sadržavati brašno, ulje, šećer, so, konzerve, ali i deterdžente i bit će podijeljeni u dva navrata. Kako je utvrđeno Uredbom, za distribuciju hrane zadužen je Crveni križ.

Mi smo spremni za transport i krećemo od USK-a, zatim Tuzlanskog kantona i Posavine pa idemo na jug, rekao nam je Bavrka

– Mi smo spremni za transport i krećemo od Unsko-sanskog kantona, zatim Tuzlanskog i Posavine, pa idemo na jug. U prvom krugu podjele roba će biti u refuzi. U prolongiranju podjele paketa hrane, nabavi kutija i svega što to prati, nama se značajno povećavaju troškovi. U drugom krugu podjele paketa planirali smo nabaviti i kartonske kutije. Brašno i deterdžent u svakoj varijanti nemoguće je upakovati u kutije, tako da ostaju šećer, ulje, so i konzerve koje će biti upakirane u kartonsku ambalažu, pojašnjava Bavrka.

Kaže nam da su u okviru priprema za podjelu paketa održani sastanci sa predstavnicima Crvenog križa.

– Teško je organizirati veliki broj korisnika u kratkom vremenu sa malim brojem volontera u Crvenom križu. I ne samo to, problem je predstavljalo i uvezivanje sa centrima za socijalni rad, općinskih sa Crvenim križem… Dakle, kad kažu nadležni u centru za socijalni rad i u Crvenom križu da su spremni, tek onda kreće kamion. Ne smijemo ostaviti robu da nekoliko noći prenoći tamo jer, a o tome sam već govorio, miševi će odraditi na brašnu ono što ne bi trebalo, upozorava Bavrka.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo