Subota, 27 studenoga, 2021

Podnesena krivična prijava protiv Šefika Džaferovića zbog “negiranja zločina počinjenih od strane ARBiH”

Nemojte propustiti

Hrvatska republikanska stranka (HRS) podnijela je krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića zbog, kako je navedeno, izazivanja mržnje i netrpeljivosti.

Kako su naveli, Džaferović je 17. novembra u Jablanici izjavio kako iza Armije BiH nisu ostale masovne grobnice i logori, te su dodali da to “nije istina jer postoji više pravomoćnih presuda koje potvrđuju baš suprotno”.

“Budući da se radi o eklatantnom kršenju Članka 145a St. 3 KZ BiH, podnesena je Tužiteljstvu BiH kaznena prijava protiv njega, koju potpisuju dužnosnici HRS-a na čelu sa Slavenom Ragužem.

Činjenica da prijavljena osoba obnaša funkciju Člana Predsjedništva predstavlja otežavajuću okolnost, što ovo kazneno djelo čini naročito teškim, a što je zakonodavac jasno odredio Člankom 145a St. 7 zakona.”, navode iz HRS.

Optužili su Džaferovića da je jedan od onih koji ne samo negira zločine počinjene od strane ARBiH, nego kako su naveli, “glorificiraa vojne „uspjehe“ iste u mjestima gdje su ljudi mučeni, silovani i ubijani samo zbog nacionalne i vjerske pripadnosti sudjeluje i dan danas u tim zločinima”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo