Utorak, 18 svibnja, 2021

Podrška protestima u Sarajevu iz Washingtona

Nemojte propustiti

U Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, danas se okupila mala zajednica bosanskohercegovačkih građana te njihovih američkih prijatelja. Oni su ispred Lincolnovog memorijala, mjesta gdje je borac za ljudska prava Martin Luther King održao svoj čuveni “I have a dream” govor, dali podršku sarajevskim JMBG protestima.

podrska-protestima-i-iz-washingtonaOkupljeni građani su nosili transparente “DC uz BiH za JMBG”, te “Javi se Sarajevo, utorak 12h”. Fotografiju sa okupljanja postavila je jedna od učesnica na svoj twitter profil (@kasia232).

Protesti su pokrenuti jer novorođene bebe ne mogu dobiti svoj jedinstveni matični broj a zbog blokade donošenja zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH. U četvrtak su građani BiH blokirali zastupnike i druge u zgradi Parlamenta tražeći hitno donošenje zakona. Poslanici iz SDS-a i SNSD-a smatraju prosvjede etnički ispolitiziranim. U međuvremenu su prosvjede održali i sarajevski te banjalučki i mostarski studenti, a za narednu sedmicu se najavljuju nova okupljanja ispred zgrade državnih institucija.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo