Utorak, 11 svibnja, 2021

Podrška Sarajevu iz Beograda: Svi smo mi Belmina

Nemojte propustiti

Dešavanja u Sarajevu i drugim gradovima BiH dobijaju podršku i iz Beograda.

parlamDvije mlade aktivistice Sandra Massi i Ann Marie Alves –Čuričić napravile su grupu “Svi smo mi Belmina” i pozvali svoje sugrađane da daju podršku građanima BiH.

Kako je za FENU rekla Ann Marie Alves Čuričić protesti u Sarajevu su dokaz da moć stoji u rukama građana ali i opomena da ne treba čekati da stvari dogore do noktiju.

– Vrijeme je da se konačno trgnemo, da izađemo iz letargije, da pokažemo i dokažemo da smo LJUDI, da ne čutimo, ne saginjemo glavu pred besmislenim politizacijama – smatra Alves Čuričić,

Beograđani bi se tako u znak podrške bh. bebama i građanima Bosne i Hercegovine trebali okupiti u nedjelju, 9. juna, u 16 sati na Kalemegdanu.

– Petog juna objavljena je vijest da jedna tromjesečna beba iz Sarajeva, Belmina Ibrišević, ne može da ode na hitno liječenje u inostranstvo jer njeni roditelji ne mogu da joj izvade pasoš.

Razlog – poput svih beba rođenih u BiH poslije 12. Februara 2013. i Belmini je uskraćeno pravo da dobije jedinstveni matični broj.

Naime, presudom Ustavnog suda BiH, u februaru ove godine prestao je da važi dotadašnji Zakon o matičnom broju BiH.

Od tada do danas poslanici nisu našli za shodno da postignu dogovor o registracijskim područjima pri izdavanju JMBG.

Otuda GRAĐANSKI protesti pred zgradom federalnog parlamenta u Sarajevu. Koji su samo djelimično urodili plodom. Jer, donošenje privremenog rešenja o izdavanju JMB nije dovoljno. Žele usvajanje Zakona.

I to s pravom. Kako ni jedan tek započet život više nikada ne bi ugrozili oni koji ne prezaju od politizacije svega i svačega, pa i ostvarivanja elementarnog prava svakog djeteta

– Zato pred zgradom parlamenta u Sarajevu od četvrtka stoje LJUDI, stoje GRAĐANI, stoje naši PRIJATELJI, muslimani, pravoslavci, katolici,ateisti = SVI ZAJEDNO! Pružimo im podršku. Okupimo se. Pokažimo da nas ima, pokažimo da smo svi mi Belmina – navodi se u pozivu građanima Beograda.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Oglasio se Muharem Bazdulj: Na druženju sa Handkeom i Kusturicom mi zamjeraju oni čije su kafansko društvo pravi kriminalci…

Književnik i kolumnista Muharem Bazdulj, prvi put nakon što je snimljen dok se u Višegradu uz muziku opušta sa...

Možda vas zanima i ovo